SAFFRANSBRÖD MED KESELLA
CIRKA 30 BULLAR
· 50 gram jäst
· 150 gram smör eller margarin
· 5 dl mjölk
· 250 gram kesella 1 %
· ½ tsk salt
· 2 dl socker
· 1 gram saffran
· 1 ägg
· 1 ½ dl russin
· 16 dl vetemjöl
TILL PENSLING OCH GARNERING
· Ägg och russin
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.
2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har läst upp sig. Blanda i ägget och russinen. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45 – 60 minuter.
3. Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30 – 45 minuter.
4. Pensla dem med ägg och garnera ned russin. Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader 8 – 10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200 – 225 grader 15 – 20 minuter. De går bra att frysa.