RULLRÅN MED BÄR OCH RICOTTA

CANNOLI AI FRUTTI DI BOSCO E RICOTTA

I den sicilianska symbolvärlden hör cannoli helt oblygt till falloskulten. Den kallas också ”il sesso del Santo”, helgonets snopp. Att det var nunnorna i klostret i Caltanisetta som hittade på receptet sätter ju fantasin i rörelse.

4 PORTIONER

·         100 gram äggvita

·         100 gram socker

·         80 gram vetemjöl

·         1 äggula

·         30 gram rumstempererat smör

·         Kvastskaft, eller dylikt

 

FYLLNING:

 

·         2 msk råsocker

·         2 dl ricottaost

·         1 dl färska hallon

·         1 dl finskurna färska jordgubbar

·         1 dl färska björnbär

·         1 dl färska blåbär

 

 

1.      Vispa ihop äggvita och socker till en jämn smet. Sikta i vetemjölet under kraftig vispning. Rör i äggulan och klicka till sist i smöret, lite i taget, under omrörning tills det blir en jämn och slät smet. Sätt ugnen på 180 grader.

2.      Klicka ut smeten på bakplåt med bakplåtspapper och bred ut med en stekspade till fyrkanter, cirka 12 x 12 centimeter.

3.      Baka i ugnen i cirka 2 – 3 minuter tills flarnen blivit gyllenbruna. Ta ut plåten och lossa försiktigt på flarnen med en stekspade tills de lossnat helt och kan hållas med handen. Här krävs det lite känsla, för flarnen ska rullas runt kvastskaftet utan att gå sönder. Flarnen bör vara så varma så möjligt så att inte socker och mjöl stelnar. Olja in kvastskaftet så de lossnar lättare.

4.      När flarnen stelnat runt skaftet drar man försiktigt av dem. Låt dem kallna helt innan fyllningen läggs i.

5.      Blanda socker och ricotta med en sked. Fördela ricottan försiktigt i cannolirullarna. Fyll på med bären. Servera gärna med vaniljglass.

 

I RULLAR. Fyll frasiga kakrör med sötad ricotta och färska bär. En klick vaniljglass är gott, men det är också goda precis som de är.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0