RÖKT LAX MED SENAPS- OCH INGEFÄRSSÅS SAMT CITRONAIOLI
TID: 30 MINUTER + 2 TIMMAR ATT DRA.
4 PORTIONER FÖRRÄTT
- 50 gram rökta laxfenor eller rökt lax
- 3 dl matolja
- Rivet skal av 1 citron
SENAPSSÅS MED INGEFÄRA, 3 DL
- 2 msk finhackad dill
- 2 msk socker
- 2 msk sötstark senap
- 2 msk skånsk senap
- 2 msk rödvinsvinäger
- 2 dl rapsolja
- 50 gram färsk skalad riven ingefära
CITRONAIOLI, 3DL
- 3 äggulor
- 1 msk rödvinsvinäger
- 0,5 msk dijonsenap
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 3 dl rapsolja
- 3 krm salt
- 3 krm peppar
- 1 tsk rivet citronskal
- 2 msk pressad citronsaft
GÖR SÅ HÄR:
- Lägg laxfenorna/laxen i en skål. Värm upp oljan till cirka 80 grader och häll den över. Lägg i citronskalet. Låt stå och dra i cirka 2 timmar. Sila av oljan.
- Mortla dill och socker och häll i en bunke. Tillsätt senap och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning, använd gärna elvisp.
- Blanda ner den rivna ingefäran i senapssåsen.
- Blanda äggulor, vinäger, senap och vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle, under konstant vispning, använd gärna elvisp. Smaka av med salt, peppar, och citronskal och –saft.
Kommentarer
Trackback