RÖDVINSDOFTANDE KYCKLINGGRYTA
RECEPT: Värmande kycklinggryta med rosmarin och honungsdressad tranbärssallad.
DETTA BEHÖVER MAN:
900 gram potatis
600 gram kycklingfilé
1 styck gul lök
½ styck röd lök
250 gram morötter
1 msk smör
½ msk rosmarin
2 msk tomatpuré
1 tärning hönsbuljong
250 ml matlagningsvin
3 dl vatten
1 ½ msk maizena
1 styck krispsallad
½ styck röd lök
1 styck gurka
1 påse torkade tranbär
1 tsk vinäger
2 tsk flytande honung
1 dl créme fraiche
Olja
Salt
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Skär kycklingfilé i två centimeter tjocka skivor.
Skala och klyfta gul lök och röd lök. Skala och skär morötter i centimetertjocka slantar.
Bryn kycklingen hastigt runtom i smör och 1 msk olja i en rymlig stekgryta. Lägg i löken. Krydda med ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar, rosmarin oh tomatpuré. Tillsätt morötter, hönsbuljongtärning och rött matlagningsvin och låt koka upp.
Späd grytan med vatten. Låt småkoka cirka 10 – 15 minuter. Red grytan mot slutet med maizena utrört i lite vatten.
Tranbärssallad: Dela krispsalladen i mindre bitar. Hacka rödlök och tärna gurka. Strö över torkade tranbär. Gör en dressing med 2 tsk olja, vinäger och flytande honung. Smaka av med svartpeppar.
TIPS:
Matlagningsvin. Experter fnyser åt matlagningsvin, men det är faktiskt inget tokigt subsitut. Inte minst är det billigare, och en öppnad flaska håller runt ett halvår i kylen.
Bra bär. Tranbärens söta och syrliga smak passar utmärkt till vilt. Bäret är C-vitaminrikt men titta noga på ingredienslistan, en del tillsätter mycket socker i sina produkter.