RÖDVINSDOFTANDE KYCKLINGGRYTA

RECEPT: Värmande kycklinggryta med rosmarin och honungsdressad tranbärssallad.

DETTA BEHÖVER MAN:

900 gram potatis

600 gram kycklingfilé

1 styck gul lök

½ styck röd lök

250 gram morötter

1 msk smör

½ msk rosmarin

2 msk tomatpuré

1 tärning hönsbuljong

250 ml matlagningsvin

3 dl vatten

1 ½ msk maizena

1 styck krispsallad

½ styck röd lök

1 styck gurka

1 påse torkade tranbär

1 tsk vinäger

2 tsk flytande honung

1 dl créme fraiche

Olja

Salt

Svartpeppar

 

GÖR SÅ HÄR:

 

Koka potatis i lättsaltat vatten.

 

Skär kycklingfilé i två centimeter tjocka skivor.

 

Skala och klyfta gul lök och röd lök. Skala och skär morötter i centimetertjocka slantar.

 

Bryn kycklingen hastigt runtom i smör och 1 msk olja i en rymlig stekgryta. Lägg i löken. Krydda med ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar, rosmarin oh tomatpuré. Tillsätt morötter, hönsbuljongtärning och rött matlagningsvin och låt koka upp.

 

Späd grytan med vatten. Låt småkoka cirka 10 – 15 minuter. Red grytan mot slutet med maizena utrört i lite vatten.

 

Tranbärssallad: Dela krispsalladen i mindre bitar. Hacka rödlök och tärna gurka. Strö över torkade tranbär. Gör en dressing med 2 tsk olja, vinäger och flytande honung. Smaka av med svartpeppar.

 

TIPS:

 

Matlagningsvin. Experter fnyser åt matlagningsvin, men det är faktiskt inget tokigt subsitut. Inte minst är det billigare, och en öppnad flaska håller runt ett halvår i kylen.

 

Bra bär. Tranbärens söta och syrliga smak passar utmärkt till vilt. Bäret är C-vitaminrikt men titta noga på ingredienslistan, en del tillsätter mycket socker i sina produkter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0