RÅGPIZZA MED KARAMELLISERAD LÖK OCH TOMATER
Mustig tomatsås och söt rödlök. Mums!
3 – 4 PORTIONER
DEG:
- 1 ¼ vatten, 37 grader
- 15 gram jäst
- ½ tsk salt
- ½ tsk socker
- 1 dl grovt rågmjöl
- 1 msk olivolja
TOMATSÅS:
- ¾ dl tomatpuré
- 2 msk olivolja
- 2 msk vatten
- 1 tsk balsamvinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk oregano
- Salt och svartpeppar
FYLLNING:
- 2 stora rödlökar
- 1 msk olivolja
- 1 nypa salt
- Svartpeppar
- 1 tsk socker
- 10 cocktailtomater
- 10 valnötter
- 300 gram lagrad prästost
- Färsk oregano
- Smula jästen i en bunke och häll på vatten. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i minst 10 minuter. Låt jäsa i 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt.
- Rör ihop allt till tomatsåsen.
- Skala och skär löken i tunna skivor. Stek den i en panna med smör och olivolja i 2 – 3 minuter. Tillsätt salt, peppar och socker och låt sjuda under lock i 2 – 3 minuter och sedan utan lock i ytterligare ett par minuter.
- Ta upp degen på bakbordet. Knåda den till en rund bulle och kavla eller dra ut den till en pizza, cirka 30 centimeter i diameter. Lägg över den på bakplåtspapper.
- Bred ut tomatsåsen på pizzan och fördela ut rödlöken. Dela tomaterna i halvor och lägg ut dem. Riv osten, strö den över pizzan och toppa med valnötter och färsk oregano.
- Lägg över pizzan på den heta plåten och grädda den i cirka 15 minuter.
Kommentarer
Trackback