PASTADEG GRUNDRECEPT

Alla älskar pasta och att göra den själv är både enkelt och fantastiskt gott. Dessutom kan man bestämma ingredienserna helt själv.

TIPS: När det ska göras pastadeg är ett tips att göra dubbel sats och frysa in en del för ett senare tillfälle. Det går bra att frysa in både pasta och ravioli. Då är det bara att ta fram dem när tiden inte räcker till.

4 PORTIONER

·         5 dl durumvete

·         1 tsk salt

·         3 ägg

·         2 msk olivolja

·         1 – 2 msk vatten.

 

 

1.      Forma en mjölhög på arbetsbänken. Gör en liten grop på toppen – tänk vulkan – och tillsätt ägg och salt.

2.      Knåda och arbeta ihop degen. När degen inte längre är lös, gör en boll av den och tryck ut den med handflatan, vik över degkanten och tryck igen.

3.      Vik och tryck ner degen i cirka 5 – 10 minuter. Om du ska använda en pastamaskin för att kavla ut degen räcker det generellt med 5 – 6 minuters knådning.

4.      Degen är färdig när den är elastisk, mjuk och inte fastnar på händerna.

5.      Om den upplevs för torr så tillsätt lite vatten, börja med cirka 1 msk. Om den känns fö blöt, pudra lite mjöl över och arbeta ihop den till en boll. För torr är den om det finns mjöl kvar runt degen som den inte klarar av att absorbera.

6.      När degen är klar, rulla den till en boll och låt den vila i en täckt bunke i kylskåpet 30 minuter. Sen är det dags att kavla ut degen.

 

 

UTAN PASTAMASKIN

 

Om man inte har en pastamaskin är det fortfarande enkelt att göra pasta.

 

1.      Kavla ut degen tunt, cirka 1 ½ millimeter på mjölat bord.

2.      Skär sedan ut den pastasort du vill ha, pappardelle eller någon form av pastakuddar eller pastaplattor.

3.      När du gör pastakuddar så skär ut fyrkanter och placera en liten klick fyllning i mitten, fukta kanterna och vik över. Tryck till kanterna med en gaffel.

 

MED PASTAMASKIN

 

Pastamaskinens fördel är att det är enklare att få pastadegen riktig tunn och det går lite fortare att göra den.

 

1.      Ta en bit deg och platta ut den något. Kör igenom degen på en stor öppning i pastamaskinen ett par gånger.

2.      Reglera öppningen så att den blir mindre och mindre och kör degen ett par gånger på varje steg tills önskad tjocklek. Mjöla degen om den känns för blöt genom att pudra över lite mjöl, vik ihop den och kör den igen till dess att den har en önskad tjocklek.

3.      Välj sedan vilken pastasort genom valet av skärare. Slät deg till pastakuddar, lasagne och cannelloni.

4.      Ta emot pastan när den kommer ut genom maskinen och mjöla de tunna plattorna på båda sidor.

5.      När man gör tagliatelle passar en skärare som är ½ centimeter bred och för spagetti passar en skärare som är cirka 2 – 3 mm.

6.      Ta emot de skurna längderna från maskinen och låt dem hängtorka glest eller lägg dem glest på ett bakplåtspapper, låt dem torka i cirka 10 minuter. Dela dem om de blir för långa.

 

TILLAGNING:

 

1.      Koka upp saltat vatten och lägg i pastan. Koktiden på pastan varierar beroende på vilken tjocklek och sort det är.

2.      Pastakuddarna är klara när de flyter upp till ytan, vilket det brukar ta mellan 3 – 6 minuter.

3.      Spagetti och tagliatelle börjar bli klara efter cirka 2 – 5 minuter, smaka av dem tidigt så att de inte blir överkokta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0