PANNACOTTA MED RABARBERKOMPOTT
En god middag ska förstås avlutas med något sött och gott. Här är en italiensk klassiker – pannacotta – med ljuvlig rabarberkompott och kardemumma. Perfekt att förbereda i förväg och duka fram till dessert.
4 PORTIONER
· 3 blad gelatin
· 3 dl vispgrädde
· ½ dl strösocker
· 1 tsk grovstötta kardemummakärnor
· 3 dl vaniljyoghurt
KOMPOTT:
· 250 gram rabarber
· ½ dl koncentrerad körsbärssaft eller annan röd saft
· ½ dl råströsocker
· ½ vaniljstång
SERVERA MED:
· Mandelbiskvier
· Mynta
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, cirka 5 minuter.
2. Koka upp grädde, socker och kardemumma i en kastrull. Låt stå 10 minuter och sila sedan grädden genom en finmaskig sil i en skål. Häll tillbaka i kastrullen och smält ner de urkramade gelatinbladen och rör ner vaniljyoghurten.
3. Fördela pannacottan i fyra glas och ställ in i kylen för att stelna.
4. Skölj och skär rabarbern i 3 centimeter långa bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med saft, socker och snittad vaniljstång. Låt rabarbern sjuda tills den är mjuk. Skrapa ur vaniljmärgen i kompotten och låt den svalna.
5. Fördela kompotten i glasen med pannacottorna och toppa med mandelbiskvier och en kvist mynta.