MORMORSKAKA

TORTA DELLA NONNA

PASTA FROLLA:

·         100 gram smör

·         175 gram mjöl

·         2 tsk finrivet citronskal

·         ½ tsk vaniljsocker

·         1 ägg

·         50 gram socker

CREMA PASTICCERA:

·         1 vaniljstång

·         5 dl mjölk

·         1 stor bit citronskal

·         3 äggulor

·         100 gram socker

·         50 gram majsena

·         Florsocker

·         100 gram pinjenötter

·         Florsocker

PASTA FROLLA (MÖRDEG):

1.      Låt smöret bli rumsvarmt. Lägg smör, mjöl, finrivet citronskal utan det vita och vaniljsocker i en bunke och arbeta ihop med fingrarna som när man gör en smulpaj.

2.      Tillsätt ägget och socker och arbeta in det med fingrarna till en smidig deg. Blir degen för lös, ha i lite mer mjöl, blir den för fast, ha i lite vatten.

3.      Forma degen till en tjock rundel, plasta in och låt vila i kylskåpet minst en halvtimme.

CREMA PASTICCERA (FYLLNING):

1.      Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. (Vaniljstången kan du stoppa ner i en burk med strösocker och få ditt eget vaniljsocker.) Häll på mjölk och lägg i en stor vit citronskal utan det vita. Värm försiktigt till strax under kokpunkt.

2.      Blanda ihop äggulor, socker och majsena i en stor skål. Vispa ner den heta mjölken lite åt gången i skålen.

3.      När allt är blandat, häll tillbaka i kastrullen. Värm under omrörning tills det blir en tjock kräm. Ta av från spisen. Lägg en plastfilm över ytan på krämen och ställ kastrullen i kallt vattenbad för att kylas. Gör pajen när krämen är kall.

 

LA TORTA:

 

1.      Sött ugnen på 175 grader. Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Plocka bort citronskalet ur krämen.

2.      Fyll pajskalet med vaniljkrämen. Jämna till ytan. Strö pinjenötter över så att ytan täcks helt. Pudra över florsocker.

3.      Grädda i ugn 25 – 30 minuter tills pajskalet har fått fin färg och pinjenötterna börjar få färg. Serveras sval.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0