MAFALDE MED CITRON

MAFALDE AL LINONE

Det var Sophia Loren som gjorde det här napolitanska receptet känt. Självklart använde hon de fantastiska citronerna från Amalfikusten. Receptet dök upp i mitten på 1970-talet då det blev på modet att använda grädde i matlagningen även i Syditalien. Det är viktigt att tillsätta grädden sist: om citron och grädde kokas tillsammans fäller citronsyran ut kaseinet i grädden och gör såsen grynig.

CITRUS. Gör en pastarätt med friska smaker av citron och parmesan. Extra knaprigt blir det om man krossar lite valnötter över.

ITALIANO. Det kryllar av härliga små delikatessbutiker vart i Italien än man kommer. Passa på att fynda goda olivoljor, ostar, viner och charkuterier.

·         2 – 3 citroner

·         25 gram smör

·         40 gram valnötter

·         ½ dl riven parmesan

·         Svartpeppar

·         300 gram mafalde (eller spagetti)

·         Salt

·         1 dl matlagningsgrädde

 

1.      Skölj och borsta citronerna väl. Riv det yttersta gula skalet i en tjockbottnad kastrull. (Spara lite till garnering). Lägg i smöret och låt det smälta sakta på svag värme. Tillsätt grovt hackade valnötter och låt småputtra några minuter.

2.      Pressa saften ur citronerna genom en sil direkt ner i kastrullen. Rör ner osten. Dra ett varv på pepparkvarnen. Låt stå på svag värme. Såsen får inte koka.

3.      Koka upp 3 liter vatten, salta och koka pastan 1 minut kortare tid än vad som anges på paketet. Slå av vattnet.

4.      Tillsätt grädden till såsen i en tunn stråle under ständig vispning. För över pastan i såskastrullen. Garnera med rivet citronskal och valnötter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0