LINGONKAKA MED VANILJSMAK
10 BITAR
· 3 ägg
· 3 dl strösocker
· 3 dl vetemjöl
· 2 tsk bakpulver
· 225 gram lingon, cirka 4 dl (behöver inte tinas om de är frysta)
· 1 dl vatten
FYLLNING:
· 100 gram smör eller margarin
· 1 dl mjölk
· 3 – 4 msk vaniljsocker
GARNERING:
· Florsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en bakform med löstagbar kant (cirka 24 centimeter i diameter) med matfett och strö den med kokos eller ströbröd.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och lingon, vänd ner det i äggsmeten. Koka upp vattnet och rör ner det. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
4. Lossa kanten på formen och låt kakan svalna på galler. Dela kakan i 2 bottnar.
5. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och vaniljsockret och koka det i cirka 2 minuter under omrörning. Skeda vaniljmjölken över bottnarna. Lägg ihop kakan och sikta över florsocker.