LÄTTBAKAT VÖRTBRÖD

2 ST. STORA BRÖD ELLER C:A 20 BULLAR.

·         50 gram (1 pkt) jäst, gärna för söta degar

·         1 flaska (33 cl) porter

·         1 ½ dl vatten

·         250 gram Kesella 1 %

·         1 påse (90 gram) Vörtmix

·         1 dl russin

·         1 påse (1 kilo) Kungsörnen Sverigelimpan

 

1.      Smula ner jästen i en degbunke. Värm porter och vatten till fingervarmt (37 grader) och häll degvätskan över jästen. Rör om tills jästen löst sig.

2.      Tillsätt övriga ingredienser, men spar eventuellt ½ dl av brödmixen till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

3.      Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

4.      Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

5.      Dela degen i 2 delar och rulla dem till limpor, cirka 25 cm långa. Eller dela degen i cirka 20 delar och rulla dem till bullar.

6.      Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt(ar) och nagga med en gaffel, jäs under bakduk, cirka 45 minuter.

7.      Värm ugnen till 200 grader till limporna, 225 grader till bullarna.

8.      Pensla med kallt vatten och grädda.

9.      Limporna i nedre delen av ugnen, 30 – 35 minuter. Bullarna mitt i ugnen12 – 15 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

 

Vörtbröd blir ännu godare om det får mogna ett dygn i plastpåse i rumstemperatur.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0