KYCKLINGSOPPA
TID: 1 TIMME 15 MINUTER
4 PORTIONER
- 4 kryddnejlikor
- 10 svartpepparkorn
- 10 kardemummakärnor
- 1 hel kyckling (1,5 – 2 kg)
- 1,5 liter vatten
- 3 cm skalad riven färsk ingefära
- 1 msk salt
- 5 tomater
- 2 dl färsk koriander
- 1 dl färsk mynta
- 5 finhackade salladslökar
- 2 finhackade vitlöksklyftor.
GÖR SÅ HÄR:
- Rosta kryddnejlikor, svartpeppar och kardemummakärnor i torr het stekpanna 2 – 3 minuter.
- Stycka kycklingen i bitar och skölj dem i kallt vatten. Lägg kycklingdelarna i en rymlig gryta och slå på vatten så att det täcker.
- Tillsätt de rostade kryddorna, färsk ingefära och salt. Koka 1 timme. Sila av buljongen och spara den. Plocka köttet från kycklingen.
- Skär ett kryss i tomaterna och sänk ner dem i kokande vatten 2 – 3 minuter. Skölj dem i kallt vatten och dra av skalet. Mortla eller hacka ihop tomaterna med de färska örterna, salladslök och vitlök.
- Vänd ner blandningen tillsammans med kycklingbitarna i buljongen. Spetsa eventuellt med grön eller röd chilisås.
GRÖN CHILISÅS
CIRKA 2 DL
- 10 gröna chili
- 0,5 liter vatten
- 1 tsk salt
GÖR SÅ HÄR:
- Koka chilin i vatten och salt cirka 10 minuter.
- Häll av kokvattnet men spara 0,5 dl. Mortla eller mixa med en stavmixer, till en slät sås.
TIPS! Byt ut hälften av chilin mot grön paprika för en mildare sås.
Kommentarer
Trackback