KRÄMIG RISOTTO MED SVAMP

4 PORTIONER

 

  • 30 gram torkad blandad skogssvamp
  • 1 liter kokhett vatten
  • 2 tärningar svamp- eller kycklingbuljong
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 medelstor lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 fänkålshuvud
  • 3 ½ dl arborioris
  • 1,25 dl vitt vin
  • 150 gram blandad skogssvamp
  • 1 dl fint riven parmesan
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Extra parmesan att strö över vid servering

 

 

  1. Lägg den torkade svampen i en stor skål och tillsätt det kokande vattnet. Låt dra i cirka 5 minuter. Lyft upp svampen och låt den rinna av, spara vattnet. Tillsätt buljongtärningarna.
  2. Skala och hacka lök, vitlök och fänkål fint. Smält smör och olja i en rymlig gryta och fräs grönsakerna någon minut under omrörning. Tillsätt riset och blanda om. Sänk värmen till medelhög.
  3. Häll på vinet och fortsätt röra. Tillsätt sedan 2 ½ dl av buljongen och rör tills den sugits upp av riset. Fortsätt att tillsätta buljong, lite i taget under omrörning, tills riset är mjukt men med en liten kärna i mitten. Det tar cirka 15 – 20 minuter.
  4. Fräs den blandade skogssvampen i smör tills den är gyllene. Salta och peppra. Blanda därefter ner den i risotton tillsammans med den avrunna torkade svampen.
  5. Tillsätt riven parmesan och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Toppa risotton med oregano och flagad parmesan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0