KRÄMIG RISOTTO MED SVAMP
4 PORTIONER
- 30 gram torkad blandad skogssvamp
- 1 liter kokhett vatten
- 2 tärningar svamp- eller kycklingbuljong
- 2 msk smör
- 2 msk olivolja
- 1 medelstor lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 fänkålshuvud
- 3 ½ dl arborioris
- 1,25 dl vitt vin
- 150 gram blandad skogssvamp
- 1 dl fint riven parmesan
- Salt och nymalen svartpeppar
- Extra parmesan att strö över vid servering
- Lägg den torkade svampen i en stor skål och tillsätt det kokande vattnet. Låt dra i cirka 5 minuter. Lyft upp svampen och låt den rinna av, spara vattnet. Tillsätt buljongtärningarna.
- Skala och hacka lök, vitlök och fänkål fint. Smält smör och olja i en rymlig gryta och fräs grönsakerna någon minut under omrörning. Tillsätt riset och blanda om. Sänk värmen till medelhög.
- Häll på vinet och fortsätt röra. Tillsätt sedan 2 ½ dl av buljongen och rör tills den sugits upp av riset. Fortsätt att tillsätta buljong, lite i taget under omrörning, tills riset är mjukt men med en liten kärna i mitten. Det tar cirka 15 – 20 minuter.
- Fräs den blandade skogssvampen i smör tills den är gyllene. Salta och peppra. Blanda därefter ner den i risotton tillsammans med den avrunna torkade svampen.
- Tillsätt riven parmesan och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Toppa risotton med oregano och flagad parmesan.
Kommentarer
Trackback