KARLSBADERBRÖD MED HALLON- OCH GRANATÄPPELFYLLNING

40 GIFFLAR / 35 BULLAR

·         1 paket röd jäst

·         200 gram smör

·         1 dl grädde

·         2 dl vatten

·         ½ dl socker

·         ½ tsk salt

·         2 ägg

TILL SMAKSÄTTNING:

·         150 gram hallon och granatäpplemarmelad

·         1 ägg till pensling

·         Pärlsocker

 

  1. Smält smöret, tillsätt grädde, vatten och kolla att vätskan håller fingertemperatur. Smula och lös jästen i degvätskan. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till smidig deg, inte mer än så. Täck och jäs i 1 timme.
  2. Dela degen i 5 lika stora delar. Kavla ut delarna till stora, runda kakor. Sporra ut 8 ”tårtbitar”. Lägg en klick marmelad på den breda sidan och rulla ihop till gifflar med början från breda sidan. Lägg på plåt, täck och jäs i 40 minuter.
  3. Alternativt kavla ut degen och ta ut fyrkanter med 12 cm sida. Lägg marmeladen i mitten och vik ihop hörnen omlott mot mitten. Vänd och lägg på plåt. Täck och jäs i 40 minuter.
  4. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda av mitt i 250 graders ugn i cirka 8 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0