KARLSBADERBRÖD MED HALLON- OCH GRANATÄPPELFYLLNING
40 GIFFLAR / 35 BULLAR
· 1 paket röd jäst
· 200 gram smör
· 1 dl grädde
· 2 dl vatten
· ½ dl socker
· ½ tsk salt
· 2 ägg
TILL SMAKSÄTTNING:
· 150 gram hallon och granatäpplemarmelad
· 1 ägg till pensling
· Pärlsocker
- Smält smöret, tillsätt grädde, vatten och kolla att vätskan håller fingertemperatur. Smula och lös jästen i degvätskan. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till smidig deg, inte mer än så. Täck och jäs i 1 timme.
- Dela degen i 5 lika stora delar. Kavla ut delarna till stora, runda kakor. Sporra ut 8 ”tårtbitar”. Lägg en klick marmelad på den breda sidan och rulla ihop till gifflar med början från breda sidan. Lägg på plåt, täck och jäs i 40 minuter.
- Alternativt kavla ut degen och ta ut fyrkanter med 12 cm sida. Lägg marmeladen i mitten och vik ihop hörnen omlott mot mitten. Vänd och lägg på plåt. Täck och jäs i 40 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda av mitt i 250 graders ugn i cirka 8 minuter.
Kommentarer
Trackback