KANELBULLAR
30 – 35 REJÄLA BULLAR
· 150 gram smör
· 5 dl mjölk
· 1 paket röd jäst
· ½ tsk salt
· 1 ½ dl strösocker
· Cirka 1,3 liter vetemjöl
TILL SMAKSÄTTNING:
· 75 gram smör
· 2 msk kanel
· 2 tsk malen kardemumma
· 1 dl strösocker
· 1 ägg
· Pärlsocker
1. Smält smöret, värm mjölken och blanda till fingervarm degvätska. Smula och lös jästen i en bunke med lite av degvätskan. Därefter tillsätts all vätska, salt, socker och en dryg liter vetemjöl.
2. Arbeta degen ordentlig, maskin underlättar. Jäs degen övertäkt i 30 minuter.
3. Tippa ut degen på arbetsbänken och arbeta in resterande mjöl. Dela degen i 2 delar. Kavla ut första delen på mjölad arbetsbänk. Bred ut hälften av smöret och strö över hälften kanel, socker och kardemumma. Vik ihop degen på mitten och skär 2 – 3 centimeter breda remsor som vrids ihop till klassiska bullar. Gör på samma sätt med den andra deghalvan.
4. Lägg bullarna på plåtar och jäs under duk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i 250 graders ugn cirka 5 – 6 minuter.