HEMLAGAD OSTKAKA

12 BITAR:

·         6 liter standardmjölk

·         3 msk vetemjöl

·         ½ tsk msk ostlöpe

·         5 dl vispgrädde

·         3 ägg

·         2 dl strösocker

·         500 gram sötmandel

·         3 bittermandlar

·         Smör till formen

 

1.      Skala, skålla, och hacka sötmandel och bittermandel. Värm mjölken försiktigt till 35 grader. Vispa i mjölet och tillsätt ostlöpen. Rör om i mjölken tills man ser att den börja tjockna. Lyft kastrullen av värmen.

2.      Låt blandningen vila cirka 30 minuter tills den delat sig i ostmassa och klar vassla. Rör ytterligare en stund, för hand eller med elvisp, så att vasslan och ostmassan skiljs åt ordentligt.

3.      Sila massan genom silduk så att all vassla rinner av. Det tar cirka 1 timme. Smörj en 2 ½ liters form väl med smör.

4.      Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ostmassan i en bunke och vispa i den ovispade grädden, ägg, socker och mandel. Häll smeten i formen och grädda i cirka 1 ½ timme. Serveras ljummen eller kyld till efterrätt, eller som mättande mellanmål.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0