HELSTEKT ROSTBIFF OCH ROTFRUKTER MED APELSIN- OCH TIMJANAIOLI

CIRKA 8 PORTIONER

·         1 ½ kilo rostbiff

·         Salt och svartpeppar

ROTFRUKTER

·         2 kilo blandade rotfrukter t.ex. potatis, palsternacka, morötter, rödlök

·         2 msk olivolja

·         3 vitlöksklyftor

·         Salt och svartpeppar

·         Färsk rosmarin

 

·         2 tetror kokta linser á 380 gram

 

·         150 gram färsk bladspenat

 

AIOLI

·         3 äggulor

·         1 vitlöksklyfta

·         2 tsk vitvinsvinäger

·         3 dl rapsolja

·         Salt

·         1 tsk rivet apelsinskal

·         Färsk timjan

 

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg köttet i ugnssäker form. Krydda med 1 – 2 tsk salt och 2 krm peppar. Sätt in formen mitt i ugnen. Stek till köttets innertemperatur är cirka 58 grader. Låt det vila inlindat i bakplåtspapper.
  3. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Sätt in en långpanna i ugnen så att den är het när rotfrukterna läggs i.
  4. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar cirka 2x2 cm. Blanda oljan med pressad vitlök. Lägg rotfrukterna i långpannan, Ringla över oljan, 2 tsk salt, ½ tsk peppar och blanda runt. Lägg i några kvistar rosmarin. Stek mitt i ugnen cirka 25 minuter eller tills allt är mjukt och gyllenbrunt.
  5. Aioli: Vispa ihop äggulor, pressad vitlök och vinäger. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt, apelsinskal och skuren timjan.
  6. Skölj linserna och låt dem rinna av. Blanda rotfrukterna med linser och spenat.
  7. Skär rostbiffen i skivor och servera med rotfrukter och aioli.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0