HELSTEKT ROSTBIFF OCH ROTFRUKTER MED APELSIN- OCH TIMJANAIOLI
CIRKA 8 PORTIONER
· 1 ½ kilo rostbiff
· Salt och svartpeppar
ROTFRUKTER
· 2 kilo blandade rotfrukter t.ex. potatis, palsternacka, morötter, rödlök
· 2 msk olivolja
· 3 vitlöksklyftor
· Salt och svartpeppar
· Färsk rosmarin
· 2 tetror kokta linser á 380 gram
· 150 gram färsk bladspenat
AIOLI
· 3 äggulor
· 1 vitlöksklyfta
· 2 tsk vitvinsvinäger
· 3 dl rapsolja
· Salt
· 1 tsk rivet apelsinskal
· Färsk timjan
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Lägg köttet i ugnssäker form. Krydda med 1 – 2 tsk salt och 2 krm peppar. Sätt in formen mitt i ugnen. Stek till köttets innertemperatur är cirka 58 grader. Låt det vila inlindat i bakplåtspapper.
- Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Sätt in en långpanna i ugnen så att den är het när rotfrukterna läggs i.
- Skala rotfrukterna och skär dem i bitar cirka 2x2 cm. Blanda oljan med pressad vitlök. Lägg rotfrukterna i långpannan, Ringla över oljan, 2 tsk salt, ½ tsk peppar och blanda runt. Lägg i några kvistar rosmarin. Stek mitt i ugnen cirka 25 minuter eller tills allt är mjukt och gyllenbrunt.
- Aioli: Vispa ihop äggulor, pressad vitlök och vinäger. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt, apelsinskal och skuren timjan.
- Skölj linserna och låt dem rinna av. Blanda rotfrukterna med linser och spenat.
- Skär rostbiffen i skivor och servera med rotfrukter och aioli.
Kommentarer
Trackback