HELSTEKT KALKON

4 PORTIONER                          UGNSTEMPERATUR 175 GRADER

INGREDIENSER

·         3 kg hel kalkom

·         1 msk salt

·         2 krm svartpeppar eller vitpeppar

·         1 stor citron

·         2 dl hackad, färsk rosmarin

·         1,5 tsk torkad salvia

·         1,5 torkad oregano

·         1,5 tsk torkad timjan

·         25 gram smör

 

SÅS

 

·         1 hönsbuljongtärning eller motsvarande mängd fond

·         1 dl grädde

·         3 msk vetemjöl

·         1 dl vatten

·         1 msk vinbärsgelé eller tranbärsgelé

·         1 soja (efter smak)

·         1 msk sherry eller madeira (efter smak)

·         2 krm peppar (efter smak)

 

ÖRTKRYDDAD BRÖDFYLLNING

 

·         1,5 dl mjölk

·         5 smulat vitt formbröd (ej dagsfärsk)

·         1 kalkonlever

·         50 gram strimlad bacon

·         1 finhackad gul lök

·         1 hackad, färsk persilja

·         1 dl hackad, färsk rosmarin

 

TILLAGNING

 

Ta vara på eventuell krås, det vill säga hals, muskelmage och hjärta. Förbered eventuell fyllning till kalkonen, se förslag längre ner. Koka buljong på kråset och använd till såsen. Krydda kalkonen in- och utvändigt med salt och peppar. Dela en citron i klyftor och lägg de och örter eller en fyllning inuti kalkonen.

 

Pensla runt om med smält smör. Lägg kalkonen på sidan i en långpanna, stöd eventuellt fågeln med t.ex. hopknycklad aluminiumfolie. Sätt in den i nedre delen av ugnen och stek cirka 30 minuter.

 

Vänd kalkonen och stek andra sidan cirka 30 minuter. Vänd den till sist ned bröstet upp och stek färdigt.

 

Kalkonen är klar när köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och när köttsaften är utan rosa inslag.

 

Täck bröstet med aluminiumfolie om färgen blir för mörk. Ta ut kalkonen och gör såsen. Stektid cirka 3 timmar.

 

SÅS

 

Häll vatten i långpannan och vispa ihop med skyn från kalkonen. Sila skyn. Mät upp sky, buljong och grädde. Koka upp. Rör ihop mjöl och vatten till en slät redning. Häll den i skyn under omrörning och koka 5 minuter. Tillsätt gelé och smaka av med soja, sherry eller madeira. Peppra och salta. Ta ur eventuell fyllning och servera den till köttet.

 

ÖRTKRYDDAD BRÖDFYLLNING

 

Värm mjölken och blanda den med brödet. Hacka levern, strimla baconskivorna, skala och finhacka löken. Stek bacon och lök, lägg i levern och stek den hastigt. Blanda bröd och mjölkblandningen med det stekta. Tillsätt persiljan och smaksätt med örter, salt och peppar. Blanda till sist ner ägget. Lägg fyllningen i den kryddade fågeln och sy eller fäst ihop den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0