HÅRT TUNNBRÖD

CIRKA 20 KAKOR

·         25 gram jäst

·         25 gram smör eller margarin

·         5 dl mjölk

·         2 msk brun farin

·         ½ tsk salt

·         ½ tsk hjorthornssalt

·         2 dl fint rågmjöl

·         2 dl rågsikt

·         Cirka 6 dl vetemjöl

 

1.      Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölk, farin och salt. Värm till cirka 37 grader.

2.      Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda hjorthornssaltet med rågmjölet och rågsikten och rör ner det och därefter vetemjölet. Arbeta ihop degen för hand. Arbeta inte degen för länge så att den blir seg.

3.      Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in plåtarna i ugnen så att de är heta när brödet ska gräddas.

4.      Häll upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den. Forma en lång längd och dela den i 20 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar och platta till dem något och låt de ligga på mjölad bänk. Mjöla bullarna lätt på ytan så att de inte torkar.

5.      Kavla ut varje bulle på mjölad bänk till tunna kakor 25 – 30 centimeter i diameter. Vrid på kakorna under kavlingen så att de inte kavlas fast i bänken. Sopa av allt mjöl på över- och undersidan. Nagga kakorna med en kruskavel eller gaffel. Lägg dem på heta plåtar, sopa bort eventuell mjöl och grädda genast.

6.      Grädda högt upp i ugnen i cirka 2 minuter. Sopa av kakorna efter gräddningen. Lår dem kallna på galler.

7.      Gott med bara smör, messmör eller getost. Prova också att lägga på kokt skivad potatis och stekt eller kokt abborre eller sik på brödet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0