GNOCCHI GRUNDRECEPT

Gnocchi är italienarnas motsvarighet till vår potatisklimp. Det är både enkelt att göra och fantastiskt gott. Gnocchi är en traditionell husmanskost och kan serveras både som förrätt, i soppor och som huvudrätt. Äggen är inte nödvändiga att tillsätta, men degen blir smidigare, Det som är viktigast för att degen ska bli bra är potatisens kvalitet. En mjölig potatissort passar bäst eftersom den inte suger åt dig lika mycket mjöl som exempelvis färskpotatis.

GNOCCHI, GRUNDRECEPT

Man kan antingen baka eller koka potatisen. Kokad potatis kräver lite mer mjöl för att degen ska bli bra. Öka därför mängden mjöl något vid kokning. Detta recept är för bakning.

4 PORTIONER ELLER CIRKA 80 GNOCCHI

DEGEN:

·         Cirka 800 gram potatis, gärna en mjölig sort

·         1 ägg

·         ½ tsk salt

·         Cirka 2 – 3 dl mjöl

 

 

1.      Sätt ugnen på 200 grader och lägg in den oskalade potatisen på plåt eller galler. Baka tills den blivit mjuk, låt svalna något.

2.      Skala och pressa den i en potatispress. Blanda ner ägg och salt och rör runt, tillsätt mjölet och knåda ihop till en fast deg. Mängden mjöl kan som sagt variera.

3.      Degen är klar när den inte fastnar på fingrarna.

4.      Dela upp degen i 6 – 7 bitar och rulla dem till avlånga, fingertjocka längder. Skär dem i 2 – 3 centimeter långa bitar.

5.      Lägg dem på ett mjölat underlag och tryck till varje bit med en gaffel sa att det blir ett räfflat mönster på ena sidan.

6.      Koka upp saltat vatten. Lägg i gnocchi i det kokande vattnet och så fort de flyter upp till ytan är de klara. Det kan ta mellan 3 – 5 minuter. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0