FLÄSKFILÉ MED SOLROSTÄCKE OCH HONUNGSGLASERAD PUMPA
4 PORTIONER UGN: 125 GRADER
INGREDIENSER
· 600 gram putsad fläskfilé
· 0,5 msk plockade blad från färsk rosmarin
· 2 pressade vitlöksklyftor
· 0,5 tsk salt
· 2 krm vitpeppar
· 1 msk smör
· 2 dl stark kalvbuljong
· 1 dl rödvin
· 1 msk balsamvinäger
SOLROSTÄCKE
· 100 gram solrosfrön
· 2 pressade vitlöksklyftor
· 25 gram rumstemperat smör
· 0,5 msk hackade färsk rosmarin
· 2 tsk senap
· 1 äggula
HONUNGSGLASERAD PUMPA
· 800 gram pumpakött, skuren i 2 cm stora tärningar
· 200 gram skalade smålökar
· 2 msk smör eller margarin
· 0,5 apelsin, rivet skal och pressad saft
· 0,5 tsk salt
· 2 krm peppar
· 1 msk flytande honung
· 0,5 dl hackad persilja
TILLAGNING
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna utan att de blir brända. Hacka dem fint och blanda med övriga ingredienser till täcket. Blanda alla ingredienser till pumpan och bred ut i en ugnsform. Sätt in i ugnen cirka 10 minuter. Stek fläskfilén runt om i en stekpanna tillsammans med rosmarin och vitlök, cirka 5 minuter. Salta och peppra. Vispa ur stekpannan med kalvbuljong, häll över i en kastrull. Tillsätt rödvin och balsamvinäger. Koka ihop tills hälften återstår. Skiva under tiden köttet. Tag ut pumpan ur ugnen och rör om. Placera det skivade köttet ovanpå pumpan. Bred ut solrosfrötäcket på köttet och sätt in i ugnen cirka 15 minuter tills täcket fått fin färg.