CROISSANTER

ARBETSTID: 1 TIMME

JÄSTID: 10 TIMMAR + 1 TIMME

GRÄDDTID: 15 MINUTER

UGN: 225 GRADER

 

16 STYCKEN

·         1,5 dl mjölk

·         1 dl vatten

·         30 gram jäst

·         1 tsk salt

·         0,5 dl socker

·         8 dl vetemjöl

·         300 gram kylskåpskallt smör

·         Cirka 1,5 dl blåbärssylt

·         1 ägg

GÖR SÅ HÄR:

1.      Värm mjölk och vatten till 37 grader. Lös upp jäst, salt och socker med den varma vätskan i en bunke. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastlåda med lock och låt jäsa cirka 10 timmar (eller över natten) i kylskåp.

2.      Kavla ut den kalla degen på mjölat bakbord till ett tunt ark, cirka 40 x 70 centimeter. Skär det kalla smöret med en osthyvel. Sprid ut det på halva delen av degen och vik över den andra halvan. Kavla ut degen igen och vik den i 3 lager. Kavla och vik likadant cirka 20 gånger till.

3.      Dela degen i 2 delar. Kavla ut dem till 2 rundlar, 30 centimeter i diameter. Skär varje rundel tvärsöver till 8 trekanter.

4.      Lägg en halv matsked sylt längs basen av trekanten och rulla ihop varje trekant från ytterkanten mot spetsen. Lägg dem med spetsen nedåt på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

5.      Pensla croissanterna försiktigt med ett uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt dem svalna på ett galler utan bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0