CRÉME CATALANA MED SOCKERSTEKTA KÅLRÖTTER
I sann katalansk anda har man lite respektlöst lagt kålrötter på deras nationaldessert. Våga prova. Det är förbluffande gott!
4 PORTIONER
· 3 dl vispgrädde
· 1 dl mjölk
· 1 kanelstång
· 1 apelsin, rivet skal
· 4 äggulor
· ½ dl socker
· Cirka 200 gram skalad kålrot
· 2 msk smör
· ½ dl råsocker
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Koka upp grädde, mjölk, kanelstång och rivet apelsinskal. Ta kastrullen från plattan. Låt blandningen dra i 10 minuter.
3. Rör ihop äggulor och socker i en bunke. Sila gräddmjölken över äggblandningen och rör om.
4. Häll blandningen i ugnssäkra, gärna vida, portionsformar. Ställ dem på ett galler mitt i ugnen. Grädda cirka 1 timme eller tills de har stelnat. Låt svalna och ställ i kylen.
5. Skär kålroten i ½ cm tärningar. Stek tärningarna i smöret tills de får fin färg och är mjuka. Strö på råsocker och stek ytterligare någon minut tills sockret smält. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om inte sockret löser sig.
6. Servera créma catalana med sockerstekta kålrötter.