CRÉME CATALANA MED SOCKERSTEKTA KÅLRÖTTER

I sann katalansk anda har man lite respektlöst lagt kålrötter på deras nationaldessert. Våga prova. Det är förbluffande gott!

4 PORTIONER

·         3 dl vispgrädde

·         1 dl mjölk

·         1 kanelstång

·         1 apelsin, rivet skal

·         4 äggulor

·         ½ dl socker

·         Cirka 200 gram skalad kålrot

·         2 msk smör

·         ½ dl råsocker

 

1.      Sätt ugnen på 100 grader.

2.      Koka upp grädde, mjölk, kanelstång och rivet apelsinskal. Ta kastrullen från plattan. Låt blandningen dra i 10 minuter.

3.      Rör ihop äggulor och socker i en bunke. Sila gräddmjölken över äggblandningen och rör om.

4.      Häll blandningen i ugnssäkra, gärna vida, portionsformar. Ställ dem på ett galler mitt i ugnen. Grädda cirka 1 timme eller tills de har stelnat. Låt svalna och ställ i kylen.

5.      Skär kålroten i ½ cm tärningar. Stek tärningarna i smöret tills de får fin färg och är mjuka. Strö på råsocker och stek ytterligare någon minut tills sockret smält. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om inte sockret löser sig.

6.      Servera créma catalana med sockerstekta kålrötter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0