CHOKLADTÅRTA MED BAILEYS

En luftig kaka med riklig chokladsmak, den ska inte förväxlas med kladdkaka. Efter ett par dagar i kylen blir den kompakt, och den fylliga chokladsmaken blir helt fantastisk.

GER 8 – 10 BITAR

·         350 gram mörk choklad (cirka 70 % kakaohalt)

·         150 gram smör

·         2 msk Baileys

·         6 ägg

·         1 dl socker

·         Smör och kakao (pulver) till formen

TILL SERVERING

·         3 dl vispgrädde

·         Finrivet skal av 1 apelsin

GÖR SÅ HÄR:

1.      Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och pudra en form med löstagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter, med kakao.

2.      Bryt chokladen i bitar. Smält smör och choklad i vattenbad. Låt långsamt smälta, rör då och då.

3.      Ta från värmen, låt svalna något och rör sedan ner Baileys.

4.      Vispa ägg och socker i en bunke med en elvisp, cirka 8 minuter. Rör ner ¼ av äggvispet i chokladblandningen. Vänd försiktigt ner resten av äggvispet och blanda försiktigt till en jämn smet. Häll den i formen.

5.      Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Kontrollera med provsticka, den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.

6.      Vispa grädden och blanda med finrivet apelsinskal. Servera kakan med grädden och gärna kanderade apelsinskivor.

 

TIPS!

 

KANDERADE APELSINER.

 

Sätt på ugnen på 225 grader. Tvätta och skär 2 apelsiner i tunna skivor. Koka dem 1 minut i vatten. Häll av och torka dem med hushållspapper. Lägg ut apelsinskivorna på en ugnsplåt (ett bakplåtspapper sparar disk). Pudra rikligt med florsocker. Ställ in mitt i ugnen 15 minuter. Ta ut och vänd skivorna. Pudra skivorna rikligt med florsocker igen. Tillaga ytterligare 15 minuter mitt i ugnen. Passa så att de inte bränns.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0