CHOKLADTÅRTA MED BAILEYS
En luftig kaka med riklig chokladsmak, den ska inte förväxlas med kladdkaka. Efter ett par dagar i kylen blir den kompakt, och den fylliga chokladsmaken blir helt fantastisk.
GER 8 – 10 BITAR
· 350 gram mörk choklad (cirka 70 % kakaohalt)
· 150 gram smör
· 2 msk Baileys
· 6 ägg
· 1 dl socker
· Smör och kakao (pulver) till formen
TILL SERVERING
· 3 dl vispgrädde
· Finrivet skal av 1 apelsin
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och pudra en form med löstagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter, med kakao.
2. Bryt chokladen i bitar. Smält smör och choklad i vattenbad. Låt långsamt smälta, rör då och då.
3. Ta från värmen, låt svalna något och rör sedan ner Baileys.
4. Vispa ägg och socker i en bunke med en elvisp, cirka 8 minuter. Rör ner ¼ av äggvispet i chokladblandningen. Vänd försiktigt ner resten av äggvispet och blanda försiktigt till en jämn smet. Häll den i formen.
5. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Kontrollera med provsticka, den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.
6. Vispa grädden och blanda med finrivet apelsinskal. Servera kakan med grädden och gärna kanderade apelsinskivor.
TIPS!
KANDERADE APELSINER.
Sätt på ugnen på 225 grader. Tvätta och skär 2 apelsiner i tunna skivor. Koka dem 1 minut i vatten. Häll av och torka dem med hushållspapper. Lägg ut apelsinskivorna på en ugnsplåt (ett bakplåtspapper sparar disk). Pudra rikligt med florsocker. Ställ in mitt i ugnen 15 minuter. Ta ut och vänd skivorna. Pudra skivorna rikligt med florsocker igen. Tillaga ytterligare 15 minuter mitt i ugnen. Passa så att de inte bränns.