CHOKLADDOPPAD LAKRITSKOLA

TID: 40 MINUTER + KOKTID

 

CIRKA 20 STYCKEN.

 

  • 3 dl vispgrädde’
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk lakritspulver
  • 1 msk smör
  • 100 gram choklad (minst 70 %)
  • 1 – 2 msk strössel eller flingsalt

 

 

GÖR SÅ HÄR:

 

  1. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120 – 125 grader, använd kökstermometer. Det tar cirka 30 – 60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.
  3. Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15 x 15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp i cirka 20 minuter.
  4. Skär den stelnade kolan i 2 – 3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  5. Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

 

 

TIPS! Lakritspulver finns i välsorterade livsmedelsbutiker, hälsokostaffärer, essensbutiker eller att beställa på nätet. Går även att ersätta med 0,5 dl krossad turkisk peppar.

 

TIPS! Har du inte tillgång till en kökstermometer, kan du göra ett kulprov. Droppa lite av kolasmeten i en kopp med kallt vatten. När smeten kan rullas till en kula, är den färdigkokt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0