BUTTERKAKA MED SAFFRAN NÖTTER OCH BÄR

1 BRÖD BAKAT I 28 CM PAJFORM MED LÖSTAGBAR KANT

·         200 gram smör

·          5 dl standardmjölk

·         1 paket röd jäst

·         1 gram saffran (2 paket)

·         1 tsk stött kardemumma

·         1 krm salt

·         2 dl strösocker

·         1,5 liter vetemjöl

·         1 ägg till pensling

 

TILL SMAKSÄTTNING:

 

·         1 dl russin

·         150 gram nöt- och fruktblandning

·         2 – 3 msk florsocker

 

1.      Smält smöret, tillsätt mjölk och värm till fingertemperatur. Stöt saffran med en matsked strösocker. Blanda kryddan med degvätskan.

2.      Lös jästen i lite degvätska i en större bunke. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma, salt och 13 dl mjöl (2 dl sparas till utbakningen). Arbeta degen. Jäs 40 minuter under duk.

3.      Knåda degen på bänken, dela den i 3 delar. Två delar trycks ner i smord pajform. Av sista delen görs en fläta som läggs längs kanten. Jäs under duk i en halvtimme.

4.      Pensla brödet med uppvispat ägg och lägg nöt- och fruktblandningen samt russinen i mitten. Grädda brödet mitt i 200 graders ugn i 20 minuter, lägg på folie och grädda ytterligare 5 – 8 minuter. Sikta florsocker över brödet när det svalnat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0