BRÄSERAD FLÄSKFILÉ MED ROSMARINSÅS OCH ROSTADE ROTFRUKTER.
MAN BEHÖVER:
- 500 gram morötter
- 400 gram kålrot
- 300 gram sötpotatis
- 300 gram palsternacka
- 2 stycken gula lökar
- 500 gram fläskfilé
- 1 msk smör
- 1 bit färsk ingefära
- 1 msk torkad rosmarin
- 1 tärning kycklingbuljong
- 4 dl vatten
- 3 msk vetemjöl
- 1 tsk kinesisk soja
- 1 dl créme fraiche
- Olja
- Salt
- Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär i tunna stavar: morötter, kålrot, sötpotatis och palsternacka. Skär gul lök i klyftor.
- Sprid ut allt i en långpanna, spara hälften av löken till punkt 5. Ringla över olja och strö på salt. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 30 – 35 minuter. Vänd rotfrukterna försiktigt med en stekspade efter halva tiden.
- Putsa fläskfilén. Bryn köttet runtom i en stekgryta med smör. Krydda med salt och svartpeppar.
- Skala och skär 5 tunna skivor av färsk ingefära. Lägg dem i grytan tillsammans med löken, torkad rosmarin och kycklingbuljong. Häll på vatten. Lägg på locket och sjuda cirka 20 – 25 minuter. Vänd ett par gånger under tiden.
- Skär ett snitt i köttet och kontrollera att köttsaften är klar, lyft upp köttet på en skärbräda och täck med folie. Häll kokspadet genom en sil direkt ner i en liten kastrull. Rör ut vetemjöl i ett glas med några matskedar vatten till en slät redning. Häll ner redningen i kastrullen under omrörning. Tillsätt soja och créme fraiche. Låt såsen koka i cirka 3 – 4 minuter.
- Skär upp köttet i skivor och servera till rostade rotfrukter och rosmarinsås.
Kommentarer
Trackback