BOUILLABAISSE

Provencalsk fisksoppa, förknippad med Marseille. Av den franska kökstermen bouillon abaisse (hopkokad buljong). Kan bestå av skiftande fisksorter och skaldjur. Kryddas vanligtvis med saffran och peppar och serveras med bröd.

 

TID: 1 TIMME. 4 – 5 PORTIONER.

 

  • 1 kilo blåmusslor
  • 15 cm grovt skivad purjolök
  • 2 grovhackade vitlöksklyftor
  • 2 grovhackade schalottenlökar
  • 0,5 urkärnad hackad grön chili
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl färdigblandad skaldjursbuljong
  • 2 lagerblad
  • 4 – 5 kvistar timjan
  • 1 burk krossade tomater (400 – 500 gram)
  • 1 dl finhackad dill
  • 1 dl finhackad bladpersilja
  • 8 delade gula och röda körsbärstomater
  • 400 gram blandad fisk i bitar, lax, torsk, sej, kolja
  • 1 – 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

 

 

TILL GARNERING

 

  • Vattenkrasse
  • Brödkrutonger

 

 

GÖR SÅ HÄR:

 

  1. Tvätta och putsa blåmusslorna. Släng de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem försiktigt. Fräs purjolök, vitlök, schalottenlök och chili i olivolja i en gryta tills de mjuknat och lägg i musslorna.
  2. Tillsätt vi och buljong. Koka under lock i cirka 3 minuter, lyft upp musslor och grönsaker. Släng de musslor som inte öppnat sig.
  3. Lägg i lagerblad, timjan och krossade tomater. Låt sjuda cirka 10 minuter. Lägg i örterna, tomaterna och all fisk utom laxen, låt sjuda i cirka 2 minuter.
  4. Stek laxbitarna 2 minuter på varje sida. Lägg dem i grytan tillsammans med musslorna. Salta och peppra.
  5. Garnera med vattenkrasse, och eventuellt med brödkrutonger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0