BLÅGUL PIZZA
Tunt skivad potatis på pizzan är godare än man tror!
3 – 4 PORTIONER
DEG:
- 1 ½ dl vatten, 37 grader
- 15 gram jäst
- ½ tsk salt
- ½ tsk socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk olivolja
FYLLNING:
- 2 medelstora blå kongo-potatisar
- 1 gul paprika
- Några kvistar rosmarin
- 300 gram västerbottenost
- Salt och svartpeppar
- Smula jästen i en bunke och häll på vatten. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i minst 10 minuter. Låt jäsa i 1 timme.
- Sätt ugnen till 225 grader, ställ in en plåt.
- Skrubba och skär potatisen i tunna skivor. Lägg dem på en tallrik. Täck med en annan tallrik och ställ i mikron i cirka 3 minuter på full effekt tills potatisen är mjuk.
- Skär paprikan i tunna skivor. Hacka rosmarin.
- Ta upp degen på bakbordet. Knåda den till en rund bulle och kavla eller dra ut den till en pizza, cirka 30 centimeter i diameter. Lägg över den på bakplåtspapper.
- Riv osten och fördela 2/3 av den på pizzabottnen. Lägg ut potatisskivorna jämnt över pizzan, därefter paprikaringarna och strö över rosmarin. Toppa med resten av osten, salta och peppra.
- Lägg över pizzan på den heta plåten och grädda den i 15 – 20 minuter, eller tills osten smält och botten är gyllenbrun.
Kommentarer
Trackback