ÄLGSTEK MED PORTER OCH SVAMP
4 – 5 PORTIONER
· 2 gula lökar
· 2 stora morötter
· 10 enbär
· 3 msk smör eller margarin
· Cirka 1 kilo älgstek eller fransyska
· 1 tsk timjan
· 2 flaskor porter á 33 cl
· Cirka 250 gram svamp, t.ex. kantareller, trattkantareller, champinjoner
· 2 ½ dl vispgrädde
· 1 – 2 msk rönnbär eller svartvinbärsgelé
· Salt och peppar
· 1 msk majsstärkelse (Maizena)
· Persilja
TILL SERVERING:
· Potatispurè
1. Skala och skär löken fint och morötterna i grova bitar. Krossa enbären.
2. Hetta upp 1 msk av matfettet i en gryta, lägg i älgsteken och bryn den runt om. Lägg ner lök och morötter och låt dem bryna med. Krydda med enbär, timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt porter, lägg på locket och sjud på svag värme tills innertemperaturen är 70 grader.
3. Ansa och skär svampen i bitar om den är stor. Fräs den i resten av matfettet.
4. Ta upp steken och morötterna ur grytan. Sila skyn och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt grädden och koka upp, smaka av med gelé, salt och peppar. Lägg ner svampen. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Skär köttet i skivor och strö över lite persilja.
5. Servera älgsteken med potatispuré gärna av mandelpotatis, morötter och svampsås.