ÄLGSTEK MED PORTER OCH SVAMP

4 – 5 PORTIONER

·         2 gula lökar

·         2 stora morötter

·         10 enbär

·         3 msk smör eller margarin

·         Cirka 1 kilo älgstek eller fransyska

·         1 tsk timjan

·         2 flaskor porter á 33 cl

·         Cirka 250 gram svamp, t.ex. kantareller, trattkantareller, champinjoner

·         2 ½ dl vispgrädde

·         1 – 2 msk rönnbär eller svartvinbärsgelé

·         Salt och peppar

·         1 msk majsstärkelse (Maizena)

·         Persilja

TILL SERVERING:

·         Potatispurè

 

1.      Skala och skär löken fint och morötterna i grova bitar. Krossa enbären.

2.      Hetta upp 1 msk av matfettet i en gryta, lägg i älgsteken och bryn den runt om. Lägg ner lök och morötter och låt dem bryna med. Krydda med enbär, timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt porter, lägg på locket och sjud på svag värme tills innertemperaturen är 70 grader.

3.      Ansa och skär svampen i bitar om den är stor. Fräs den i resten av matfettet.

4.      Ta upp steken och morötterna ur grytan. Sila skyn och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt grädden och koka upp, smaka av med gelé, salt och peppar. Lägg ner svampen. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Skär köttet i skivor och strö över lite persilja.

5.      Servera älgsteken med potatispuré gärna av mandelpotatis, morötter och svampsås.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0