VÖRTBRÖDSBULLAR

2 STORA ELLER 32 BULLAR

·         50 gram jäst

·         33 centiliter julmust eller svagdricka

·         33 centiliter öl eller porter

·         250 gram kvarg

·         1 dl brödsirap

·         4 tsk salt

·         1 msk mald ingefära

·         2 msk malda pomeranskal

·         ½ tsk malda kryddnejlikor

·         2 dl russin

·         22 dl rågsikt

 

1.      Smula jästen i en bunke. Tillsätt kall julmust och öl, rör tills jästen är löst. Blanda ner kvarg, sirap, salt, kryddor och russin. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig. Tillsätt resten av mjölet om den känns kladdig. Täck med bakduk och jäs cirka 2 timmar i rumstemperatur.

2.      Arbeta ihop degen på mjölad bänk och dela den i 2 delar.

3.      STORA BRÖD: Baka ut 2 avlånga bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs cirka 30 minuter. Skär eventuellt bröden med en vass kniv. Sätt ugnen på 200 grader.

4.      BULLAR: Rulla ut varje del till längder, skär varje längd i 16 bitar. Baka ut till bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

5.      Grädda de stora bröden i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

6.      Grädda bullarna mitt i ugnen 12 – 15 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0