VILTWALLENBERGARE MED WHISKYLINGON OCH ROSMARINPOTATIS

Tänk på att ingredienserna till wallenbergaren ska vara riktigt kalla när de blandas samman. Annars kan färsen lätt spricka. Vill man ha en sås så skrapa ur pannan efter stekning, slå på en skvätt grädde och låt koka ihop ett par minuter.

 

4 PERSONER

 

  • 400 gram kall viltfärs eller nötfärs
  • 2 dl frysta, tinade lingon
  • ½ dl socker
  • 2 msk whisky
  • 1 påse delikatesspotatis (900 gram)
  • 2 – 3 msk hackad färsk rosmarin
  • 3 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • Saltgurka till servering
  • Olivolja
  • Smör
  • Salt
  • Flingsalt
  • Nymalen vitpeppar

 

GÖR SÅ HÄR:

 

  • Sätt ugnen på 225 grader. Blanda lingon, socker och whisky i en liten skål. Låt stå och dra.
  • Skär potatisen i halvor och lägg i en långpanna. Ringla över 2 msk olja och strö över rosmarin och 2 tsk flingsalt. Blanda väl. Rosta i ugnen cirka 30 minuter, tills potatisen är mjuk och fått fin färg, rör om efter halva tiden.
  • Blanda snabbt ihop den kylskåpskalla färsen men äggulor, 1 ½ tsk salt och 1 krm peppar. Färsen måste hållas så kall som möjligt. Rör i lite grädde i taget, men arbeta inte smeten för mycket.
  • Forma 4 stora biffar med blöta händer. Vänd dem i ströbröd. Stek på medelvärme i 2 msk smör tills de är genomstekta i en stekpanna, cirka 6 minuter på varje sida.
  • Servera wallenbergarna med de rårörda whiskylingonen, rosmarinpotatisen och saltgurka.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0