VANILJWHOOPIE
Whoopies är USAs svar på Frankrikes macaroner. Lättare att baka och de går att dekorera fantasifullt.
30 STYCKEN
· 100 gram rumsvarmt smör
· 2 dl socker
· 1 ägg
· 6 dl vetemjöl
· 1 tsk bikarbonat
· 1 ½ tsk bakpulver
· 2 tsk vaniljsocker
· 1 krm salt
· 1 dl mjölk
FYLLNING:
· 200 gram färskost av philadelphiaost
· 50 gram rumsvarmt smör
· 5 dl florsocker
· 2 tsk vaniljsocker
· Finrivet skal av 1 apelsin
DEKORATION:
· Strössel av valfri sort
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp i en bunke. Tillsätt ägget och blanda väl.
2. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke. Vänd försiktigt ner det i äggblandningen.
3. Blanda i mjölken.
4. Rulla valnötsstora bollar med fuktiga händer. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Platta till dem så att de blir cirka 3 ½ centimeter i diameter. Cirka 15 stycken per plåt är lagom. Grädda mitt i ugnen 8 – 10 minuter. Låt svalna på galler.
5. FYLLNING: Vispa med elvisp ihop färskost, smör, florsocker och vaniljsocker så att det blir fluffigt. Blanda i apelsinskalet.
6. Spritsa eller klicka fyllningen på hälften av kakorna. Se till att hela bottnen blir täckt med fyllning. Lägg ihop med resten av kakorna. Strö strössel runt kanterna så det fastnar i fyllningen.
7. GLASYR: Rör ihop florsocker och vatten. Ringla över och toppa med strössel.