UGNSBAKAD LEVERPASTEJ

·         500 gram grislever

·         1 gul lök

·         2 msk smör eller margarin

·         ½ burk ansjovisfilé, cirka 50 gram

·         200 gram benfri karré eller bogfläsk

·         3 ägg

·         1 dl vetemjöl

·         1 ½ tsk mejram

·         2 tsk salt

·         ½ tsk svartpeppar

·         2 ½ dl vispgrädde

 

1.      Putsa levern, lägg den i kallt vatten 2 – 3 timmar.

2.      Sätt ugnen på 175 grader.

3.      Skala och skiva löken, fräs den mjuk i lite av matfettet.

4.      Skär lever, ansjovis och fläsk i små bitar.

5.      Mixa alla ingredienser utom grädden i matberedare. Tillsätt grädden i omgångar tills smeten är helt slät.

6.      Prova smaksättningen genom att steka en klick smet i en stekpanna med matfett. Krydda eventuellt ytterligare.

7.      Häll smeten i formen. Täck med aluminiumfolie. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen cirka 1 ½ timme. Låt kallna i formen.

 

Fram till nummer 6 går att göra långt i förväg, frys den råa smeten, ta fram den och tina. Grädda några dagar innan jul, så den får mogna i smaken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0