UGNSBAKAD LEVERPASTEJ
· 500 gram grislever
· 1 gul lök
· 2 msk smör eller margarin
· ½ burk ansjovisfilé, cirka 50 gram
· 200 gram benfri karré eller bogfläsk
· 3 ägg
· 1 dl vetemjöl
· 1 ½ tsk mejram
· 2 tsk salt
· ½ tsk svartpeppar
· 2 ½ dl vispgrädde
1. Putsa levern, lägg den i kallt vatten 2 – 3 timmar.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Skala och skiva löken, fräs den mjuk i lite av matfettet.
4. Skär lever, ansjovis och fläsk i små bitar.
5. Mixa alla ingredienser utom grädden i matberedare. Tillsätt grädden i omgångar tills smeten är helt slät.
6. Prova smaksättningen genom att steka en klick smet i en stekpanna med matfett. Krydda eventuellt ytterligare.
7. Häll smeten i formen. Täck med aluminiumfolie. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen cirka 1 ½ timme. Låt kallna i formen.
Fram till nummer 6 går att göra långt i förväg, frys den råa smeten, ta fram den och tina. Grädda några dagar innan jul, så den får mogna i smaken.