TRYFFELSTÄNGER MED INGEFÄRA
Lägg gärna upp tryffelstängerna på ett fint fat tillsammans med en kniv, så kan gästerna skära så mycket de vill ha till kaffet på maten. Inslagna i cellofan blir de en fin liten present.
TRYFFEL:
· 300 gram mörk choklad
· 2 dl vispgrädde
· 25 gram smör
· 1 msk honung
· 20 – 30 gram riven färsk ingefära, stor som en pingisboll
DEKOR:
· 250 gram mörk choklad till doppning
· 50 gram vit choklad till dekor
1. Klä en form, 12 x 18 centimeter, med plastfolie.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och låt alla ingredienser till tryffeln smälta ihop på lägsta värme i en kastrull på spisen. Rör om då och då och dra kastrullen från plattan när tryffelsmeten blivit jämnt och blank.
3. Häll tryffelsmeten i formen, jämna till ytan och låt stelna i kylskåp i minst 3 – 4 timmar.
4. Lossa tryffeln ur formen och skär den i stänger. För att slippa att den fastnar på kniven är det bäst att skölja kniven i hett vatten och torka av med hushållspapper mellan varje knivtag. Låt stelna i kylen i cirka 10 minuter.
5. Bryt den mörka chokladen till doppingen i mindre bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad.
6. Doppa stängerna i chokladen och lägg dem på en bricka klädd med smörgåspapper.
7. Smält den vita chokladen och dekorera stängerna. Ställ i kylen att stelna, och förvara därefter i en tättslutande burk i kylen. Stängerna är hållbara i minst 3 veckor.