TJÄLKNÖL MED ROTFRUKTSGRATÄNG

Direkt från frysen till ugnen. Tjälknölen blir saftig när den står länge i ugnen. Rivna morötter gör gratängen vackert gyllene.

4 PERSONER

·         1 fryst nötstek eller viltstek, 1 kilo

LAG

·         1 liter vatten

·         1 dl salt

·         2 msk socker

·         10 vitpepparkorn

·         1 msk sambal oelek

GÖR SÅ HÄR:

1.      Sätt ugnen på 75 grader.

2.      Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen cirka 12 timmar.

3.      Stick in en köttermometer efter 4 – 6 timmar, när köttet har tinat. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen i köttet är 65 – 70 grader.

4.      Lag: Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt kallna.

5.      Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet 4 – 5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir det för salt. Skär köttet i tunna skivor.

 

ROTFRUKTSGRATÄNG

 

·         500 gram potatis

·         2 morötter

·         2 palsternackor

·         2 dl standardmjölk

·         2 dl vispgrädde

·         1 msk koncentrerad kalvfond

·         2 vitlöksklyftor

·         2 msk hackad timjan eller 2 tsk torkad

·         2 dl riven parmesan

 

GÖR SÅ HÄR:

 

1.      Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och grovriv morot och palsternacka.

2.      Koka upp mjölk, grädde och fond i en kastrull. Lägg i potatis, morötter och palsternacka.

3.      Pressa i vitlöken och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt småkoka under lock cirka 15 minuter, rör då och då.

4.      Sätt ugnen på 200 grader. Häll blandningen i en smord form. Strö över timjan och parmesan. Ställ in i ugnen cirka 20 minuter. Servera med tjälknölen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0