TJÄLKNÖL MED ROTFRUKTSGRATÄNG
Direkt från frysen till ugnen. Tjälknölen blir saftig när den står länge i ugnen. Rivna morötter gör gratängen vackert gyllene.
4 PERSONER
· 1 fryst nötstek eller viltstek, 1 kilo
LAG
· 1 liter vatten
· 1 dl salt
· 2 msk socker
· 10 vitpepparkorn
· 1 msk sambal oelek
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 75 grader.
2. Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen cirka 12 timmar.
3. Stick in en köttermometer efter 4 – 6 timmar, när köttet har tinat. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen i köttet är 65 – 70 grader.
4. Lag: Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt kallna.
5. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet 4 – 5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir det för salt. Skär köttet i tunna skivor.
ROTFRUKTSGRATÄNG
· 500 gram potatis
· 2 morötter
· 2 palsternackor
· 2 dl standardmjölk
· 2 dl vispgrädde
· 1 msk koncentrerad kalvfond
· 2 vitlöksklyftor
· 2 msk hackad timjan eller 2 tsk torkad
· 2 dl riven parmesan
GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och grovriv morot och palsternacka.
2. Koka upp mjölk, grädde och fond i en kastrull. Lägg i potatis, morötter och palsternacka.
3. Pressa i vitlöken och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt småkoka under lock cirka 15 minuter, rör då och då.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Häll blandningen i en smord form. Strö över timjan och parmesan. Ställ in i ugnen cirka 20 minuter. Servera med tjälknölen.