SPETTKAKA

30 – 36 BITAR

·         5 ägg

·         5 dl socker

·         5 dl potatismjöl

KRISTYR:

·         2 ½ dl florsocker

·         1 äggvita

·         1 krm ättikssprit

 

1.      Sätt ugnen på 225 grader. Separera äggen så att man får äggvitor i en skål och äggulor i en annan.

2.      Vispa ihop äggvitorna mycket hårt med en elvisp.

3.      Häll sockret i äggulorna och vispa hårt med elvispen.

4.      Vänd ner potatismjölet i äggulesmeten med en slev eller kraftig visp. Rör jämnt.

5.      Häll äggvitorna i äggulesmeten. Rör försiktigt med en slev till en jämn smet.

6.      Häll smeten i en spritspåse.

7.      Spritsa ut slingor av smet på ett bakplåtspapper i en långpanna.

8.      Sätt in i den varma ugnen och se till att lagret gräddas tills det stelnar.

9.      Ta ut kakan ur ugnen. Spritsa på ett nytt lager smet och upprepa proceduren.

10.  Forsätt spritsa ut och grädda lager för lager tills smeten är slut. Grädda kakan klar.

11.  Blanda ihop alla ingredienser till kristyren.

12.  Fyll en strut av smörpapper med smeten och klipp ett litet hål i struten.

13.  Spritsa kristyren fint över den svalnande kakan. Låt stelna.

14.  Skär ut portionsbitar av kakan. Servera med bär eller konserverad frukt och grädde.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0