SOUVLAKI PÅ FISK
Härligt saftigt ärtdoftande spett, gott till klyftpotatis och kall citron-créme fraiche.
4 PORTIONER
4 STÖRRER ELLER 8 MINDRE SPETT
· 500 gram blandad fisk, sej, lax, marulk, abborre, sik
· 4 – 8 pilgrimsmusslor
· 2 paprikor
· 4 schalottenlökar
· 1 zucchini
MARINAD:
· 1 dl olivolja
· Saft och skal av 2 välskrubbade citroner
· 1 dl hackad persilja
· Salt och chilipeppar
1. Skär fisk, paprikor, lök och zucchini i lika stora bitar. Lägg detta och pilgrimsmusslorna i en form.
2. Blanda ingredienserna till marinaden och slå den över fisk och grönsaker. Låt stå framme i rumstemperatur och marinera minst 1 timme.
3. Använder man bambupinnar och inte spett av metall behöver de ligga i blöt innan de används. Fördela fisk och grönsaker jämnt på spetten. Grilla dem i grillpanna på spisen eller på utegrill om vädret tillåter. Cirka 5 minuter på varje sida på varje sida bör räcka.
4. Servera med klyftpotatis och kall lime-créme fraiche.
TIPS! Använder man bambupinnar till spett behöver de blötläggas för att inte bli brända när spetten tillagas. Det är extra viktigt att tänka på om man grillar över glöd eftersom torra spett lätt fattar eld.