SOTAD LAXCARPACCIO MED HÖSTPRIMÖRER

Välj portionsbitar av fryst laxfilé som är fyrkantiga och jämna i formen. Kockknepet är att steka fisken väldigt snabbt på allra högsta värmen – bara kanterna ska få färg. Förvara kallt tills filéerna skärs upp försiktigt med en riktigt vass kniv.

 

FÖR 6 PERSONER.

 

  • 3 portioner fryst laxfilé á 140 gram
  • 2 msk salt + 1 liter vatten

 

MARINERAD BLOMKÅL OCH SVAMP

 

  • 150 gram blomkålsbuketter
  • 150 gram kantareller (gärna små)
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 3 msk grovskuren dill
  • Olivolja, salt, peppar

 

ÄPPELVINÄGRETT

 

  • 1 äpple
  • ½ msk curry
  • 2 – 3 msk färskpressad citronjuice
  • Smör, olivolja, socker

 

TOPPING

 

  • 1 burk kräftstjärtar
  • 1 ½ grovt smulad västerbottenost
  • 2 dl babyspenat och/eller mangold

 

GÖR SÅ HÄR:

 

  1. Blanda salt och vatten till en lag. Lägg i de frysta laxfiléerna. Låt tina 3 – 4 timmar i kylen.
  2. Ta upp laxfiléerna. Torka dem riktigt torra.
  3. Hetta upp en stekpanna rykande het på högsta värmen. Stek filéerna, en åt gången, 20 – 30 sekunder per sida så att de får stekyta. Pressa lätt med stekspaden. Ställ kallt.
  4. Skär blomkålsbuketterna i tunna skivor. Rensa svampen. Skör ev. i mindre bitar.
  5. Blanda citronjuice, 3 msk olja, 2 krm salt och 1 krm peppar i en bunke.
  6. Vänd ner svamp, blomkål och dill. Låt stå cirka 20 minuter.
  7. Skala, kärna ur och skala äpplet i ½ cm stora tärningar. Hetta upp 1 msk smör. Fräs curry och äppeltärningar 2 minuter.
  8. Ta från värmen. Tillsätt 2 msk citronjuice och 2 msk olja. Smaka av med salt, peppar och 2 – 3 krm socker ev. mer citronjuice.
  9. Skär laxen i ½ - 1 cm tjocka skivor med vass kniv. Fördela laxen på 6 tallrikar. Lägg på blomkål och svamp. Ringla över äppelvinägretten. Toppa med kräftstjärtar, smulad ost och babyspenat/mangold.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0