SOTAD LAXCARPACCIO MED HÖSTPRIMÖRER
Välj portionsbitar av fryst laxfilé som är fyrkantiga och jämna i formen. Kockknepet är att steka fisken väldigt snabbt på allra högsta värmen – bara kanterna ska få färg. Förvara kallt tills filéerna skärs upp försiktigt med en riktigt vass kniv.
FÖR 6 PERSONER.
- 3 portioner fryst laxfilé á 140 gram
- 2 msk salt + 1 liter vatten
MARINERAD BLOMKÅL OCH SVAMP
- 150 gram blomkålsbuketter
- 150 gram kantareller (gärna små)
- 3 msk färskpressad citronjuice
- 3 msk grovskuren dill
- Olivolja, salt, peppar
ÄPPELVINÄGRETT
- 1 äpple
- ½ msk curry
- 2 – 3 msk färskpressad citronjuice
- Smör, olivolja, socker
TOPPING
- 1 burk kräftstjärtar
- 1 ½ grovt smulad västerbottenost
- 2 dl babyspenat och/eller mangold
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda salt och vatten till en lag. Lägg i de frysta laxfiléerna. Låt tina 3 – 4 timmar i kylen.
- Ta upp laxfiléerna. Torka dem riktigt torra.
- Hetta upp en stekpanna rykande het på högsta värmen. Stek filéerna, en åt gången, 20 – 30 sekunder per sida så att de får stekyta. Pressa lätt med stekspaden. Ställ kallt.
- Skär blomkålsbuketterna i tunna skivor. Rensa svampen. Skör ev. i mindre bitar.
- Blanda citronjuice, 3 msk olja, 2 krm salt och 1 krm peppar i en bunke.
- Vänd ner svamp, blomkål och dill. Låt stå cirka 20 minuter.
- Skala, kärna ur och skala äpplet i ½ cm stora tärningar. Hetta upp 1 msk smör. Fräs curry och äppeltärningar 2 minuter.
- Ta från värmen. Tillsätt 2 msk citronjuice och 2 msk olja. Smaka av med salt, peppar och 2 – 3 krm socker ev. mer citronjuice.
- Skär laxen i ½ - 1 cm tjocka skivor med vass kniv. Fördela laxen på 6 tallrikar. Lägg på blomkål och svamp. Ringla över äppelvinägretten. Toppa med kräftstjärtar, smulad ost och babyspenat/mangold.
Kommentarer
Trackback