SKOCKATÄCKT LAX MED GUDOMLIG LAX

4 PERSONER

·         200 gram jordärtskocka

·         800 gram lax

NOILLY PRAT – SÅS

·         1 schalottenlök, finhackad

·         2 dl nypressad apelsinsaft

·         1 kvist rosmarin

·         2 dl Noilly Prat

·         2 dl vitt vin

·         5 dl fiskbuljong

·         1 dl créme fraiche

·         Salt och peppar

·         50 gram smör

GARNITYR

·         500 gram spenat

·         Salt

·         Svartpeppar

·         50 gram smör

 

1.      Tvätta jordärtskockorna riktigt rena och skiva tunt. Skär laxen i fyra lika stora portionsbitar.

2.      Lägg den skivade jordärtskockan på laxen som ett taktegel så att skivorna ligger omlott.

3.      Värm ugnen till 175 grader. Värm en stekpanna med smör och bryn laxfiléerna med skockan nedåt.

4.      Vänd försiktigt upp laxfiléerna med hjälp av ett lock eller en tallrik och lägg i en ugnsfast form. Stek laxen färdig i ugnen cirka 10 minuter.

 

NOILLY PRAT – SÅS

 

1.      Koka upp vitt vin, Noilly Prat, fiskbuljong, apelsinsaft och tillsätt schalottenlök och kvisten med rosmarin.

2.      Låt koka tills hälften återstår och sila sedan av fonden i en ny kastrull. Rör ner créme fraiche och klicka till sist ner smöret och vispa såsen blank.

 

GARNITYR

1.      Skölj spenaten och värm den hastigt i smält smör. Den skall precis bara bli varm. Smaka av med salt och peppar.

2.      Placera laxen på tallriken med skockasidan upp på en bädd med spenat. Häll rikligt med sås runt om. Servera gärna med en god kokt potatis.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0