SKÅNSK ÄPPELKAKA MED VANILJSÅS
8 PORTIONER
· 6 – 8 äpplen, gärna fastare matäpplen
· Vatten
· 2 dl socker
· 1 kanelstång
· 2 stjärnanis
· 20 skivor kavring
· Smör
· 1 dl socker
· 1 msk kanel
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala äpplen, klyfta och skär bort kärnhuset.
3. Koka äpplen med lite vatten i botten, cirka 2 dl socker, en kanelstång och ett par stjärnanisar.
4. Koka tills äpplena mjuknar men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Ta bort kryddorna.
5. Kör kavringen i matberedare tills den är riktig smulig.
6. Stek kavringen i smör, 1 dl socker och 1 msk kanel tills den får lite färg.
7. Lägg ett lager kavring i en långpanna eller större form och platta till med stekspaden.
8. Lägg sedan på moset och sist ett lager till med kavring. Platta till ordentligt.
9. Grädda i ugnen cirka 15 minuter.
VANILJSÅS
Till en skånsk äppelkaka serverar man antingen en hemkokt vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
8 PORTIONER
· 1 vaniljstång
· 10 dl vispgrädde
· 6 äggulor
· 1 dl strösocker.
1. Skrapa ur fröna från vaniljstången i grädden och koka upp. Låt stå och vila cirka 15 minuter.
2. Vispa äggulor och socker poröst och blanda sedan ner i grädden.
3. Värm under omrörning till den tjocknar, cirka 82 grader – låt inte koka! När vaniljsåsen svalnat så tjocknar den ännu mer och blir gudomligt god!