SKÅNSK ÄPPELKAKA MED VANILJSÅS

8 PORTIONER

·         6 – 8 äpplen, gärna fastare matäpplen

·         Vatten

·         2 dl socker

·         1 kanelstång

·         2 stjärnanis

·         20 skivor kavring

·         Smör

·         1 dl socker

·         1 msk kanel

 

1.      Sätt ugnen på 175 grader.

2.      Skala äpplen, klyfta och skär bort kärnhuset.

3.      Koka äpplen med lite vatten i botten, cirka 2 dl socker, en kanelstång och ett par stjärnanisar.

4.      Koka tills äpplena mjuknar men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Ta bort kryddorna.

5.      Kör kavringen i matberedare tills den är riktig smulig.

6.      Stek kavringen i smör, 1 dl socker och 1 msk kanel tills den får lite färg.

7.      Lägg ett lager kavring i en långpanna eller större form och platta till med stekspaden.

8.      Lägg sedan på moset och sist ett lager till med kavring. Platta till ordentligt.

9.      Grädda i ugnen cirka 15 minuter.

 

VANILJSÅS

 

Till en skånsk äppelkaka serverar man antingen en hemkokt vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

 

8 PORTIONER

 

·         1 vaniljstång

·         10 dl vispgrädde

·         6 äggulor

·         1 dl strösocker.

 

 

1.      Skrapa ur fröna från vaniljstången i grädden och koka upp. Låt stå och vila cirka 15 minuter.

2.      Vispa äggulor och socker poröst och blanda sedan ner i grädden.

3.      Värm under omrörning till den tjocknar, cirka 82 grader – låt inte koka! När vaniljsåsen svalnat så tjocknar den ännu mer och blir gudomligt god!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0