SKALDJURSCOCKTAIL MED VÄSTERBOTTENOST OCH KUMMINKEX
ÄGGSTANNING
- 2 ägg
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- Salt och svartpeppar
- 2 dl riven västerbottenost
KUMMINKEX
- 250 gram färsk smördeg
- 2 tsk hel kummin
SKALDJUR
- 40 oskalade räkor eller 12 pilgrimsmusslor eller 2 humrar
SALLAD
- 1 stor tomat
- 10 sockerärter
- 2 salladslökar
- 1 kruka romansallad
- 1 citron
- ½ dl rapsolja
- ½ kruka dill
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Blanda ägg, grädde och mjölk med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Mixa i osten med en stavmixer.
- Fördela ost och äggstanningen i 4 vida glas, gärna cocktail eller martiniglas som tål 100 graders ugnsvärme. Sätt glasen på en plåt och sätt in i ugnen 25 – 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
- Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
- Tryck ut runda plattor av smördegen med hjälp av ett glas, i samma diameter som ytan är på ost- och äggstanningen.
- Lägg plattorna på en plåt med bakplåtspapper, strö kummin på smördegen. Lägg på ett bakplåtspapper och en plåt som tyngd på smördegen, grädda mitt i ugnen 10 – 12 minuter. Låt smördegsplattorna kallna på galler.
Hit går det bra att göra dagen innan.
VID SERVERINGEN: Äggstanningen värms försiktigt i glasen på 100 grader cirka 15 minuter innan salladen läggs på, därefter serveras de direkt.
GÖR FRÅN PUNKT 7 PÅ NYÅRSAFTON.
- Skala räkorna eller plocka bort muskeln av pilgrimsmusslorna och lägg musslorna på ett hushållspapper. Musslorna halstras i en mycket het panna i lite olivolja precis innan servering. 30 – 40 sekunder på varje sida. Krydda med salt och peppar eller dela humrarna, plocka köttet ur kroppen, klorna och leder. Lägg upp hummerköttet i 4 portioner.
- Dela tomaterna, ta ur kärnhuset och strimla tomatköttet. Skär råa sockerärter i fina strimlor. Ansa och strimla salladslöken fint. Plocka 8 små fina salladsblad.
- Blanda 1 msk pressad citronjuice med rapsoljan.
- Blanda grönsakerna med dressingen, smaksätt med salt och peppar. Om man använder räkor så blandas de med grönsakerna.
- Lägg smördegskexet på den varma äggstanningen, lägg på salladen i en liten fin hög, lägg på halstrade pilgrimsmusslor eller hummer. Luta 2 romansalladsblad mot glaskanten.
- Garnera med plockad dill.
Kommentarer
Trackback