SKALDJURSCOCKTAIL MED VÄSTERBOTTENOST OCH KUMMINKEX

ÄGGSTANNING

 

  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt och svartpeppar
  • 2 dl riven västerbottenost

 

KUMMINKEX

 

  • 250 gram färsk smördeg
  • 2 tsk hel kummin

 

SKALDJUR

 

  • 40 oskalade räkor eller 12 pilgrimsmusslor eller 2 humrar

 

SALLAD

 

  • 1 stor tomat
  • 10 sockerärter
  • 2 salladslökar
  • 1 kruka romansallad
  • 1 citron
  • ½ dl rapsolja
  • ½ kruka dill

 

 

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Blanda ägg, grädde och mjölk med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Mixa i osten med en stavmixer.
  3. Fördela ost och äggstanningen i 4 vida glas, gärna cocktail eller martiniglas som tål 100 graders ugnsvärme. Sätt glasen på en plåt och sätt in i ugnen 25 – 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  4. Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
  5. Tryck ut runda plattor av smördegen med hjälp av ett glas, i samma diameter som ytan är på ost- och äggstanningen.
  6. Lägg plattorna på en plåt med bakplåtspapper, strö kummin på smördegen. Lägg på ett bakplåtspapper och en plåt som tyngd på smördegen, grädda mitt i ugnen 10 – 12 minuter. Låt smördegsplattorna kallna på galler.

 

Hit går det bra att göra dagen innan.

 

VID SERVERINGEN: Äggstanningen värms försiktigt i glasen på 100 grader cirka 15 minuter innan salladen läggs på, därefter serveras de direkt.

 

GÖR FRÅN PUNKT 7 PÅ NYÅRSAFTON.

 

  1. Skala räkorna eller plocka bort muskeln av pilgrimsmusslorna och lägg musslorna på ett hushållspapper. Musslorna halstras i en mycket het panna i lite olivolja precis innan servering. 30 – 40 sekunder på varje sida. Krydda med salt och peppar eller dela humrarna, plocka köttet ur kroppen, klorna och leder. Lägg upp hummerköttet i 4 portioner.
  2. Dela tomaterna, ta ur kärnhuset och strimla tomatköttet. Skär råa sockerärter i fina strimlor. Ansa och strimla salladslöken fint. Plocka 8 små fina salladsblad.
  3. Blanda 1 msk pressad citronjuice med rapsoljan.
  4. Blanda grönsakerna med dressingen, smaksätt med salt och peppar. Om man använder räkor så blandas de med grönsakerna.
  5. Lägg smördegskexet på den varma äggstanningen, lägg på salladen i en liten fin hög, lägg på halstrade pilgrimsmusslor eller hummer. Luta 2 romansalladsblad mot glaskanten.
  6. Garnera med plockad dill.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0