SAFFRANSSNURROR MED RUSSIN OCH MANDEL
30 BULLAR / SNURROR
· 1 paket röd jäst, 50 gram
· 150 gram smör
· 5 dl standardmjölk
· 2 påsar saffran, 1 gram
· 1 ½ dl strösocker
· ½ tsk salt
· 1 ägg
· 1 ½ liter vetemjöl, 900 gram
TILL FYLLNING:
· 75 gram rumsvarmt smör
· 250 gram mandelmassa
TILL PENSLING:
· 1 ½ dl russin
· 1 påse mandelspån, 50 gram
· Pärlsocker
1. Smula jästen i en degbunke. Smält smör i kastrull och häll på mjölk. Se till att degvätskan håller fingertemperatur, 37 grader.
2. Lös upp jäst och saffran var för sig i lite degvätska. Slå ihop degvätskorna och blanda med resterande degvätska, strösocker, salt, ett ägg samt nästan allt vetemjöl. Arbeta degen och jäs den under bakduk i 40 minuter.
3. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut och bred på rumsvarmt smör och riven mandelmassa. Rulla ihop degen och skär den i 3 centimeter tjocka skivor som placeras i pappersformar.
4. Jäs bullarna 30 minuter under duk. Pensla med ägg och strö över russin, mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i 250 graders ugn i cirka 8 minuter.