SAFFRANSSKORPOR

CIRKA 40 STYCKEN

·         2 ½ dl mjölk

·         1 kuvert saffran, ½ gram

·         25 gram jäst

·         2 ägg

·         3 msk honung

·         ½ tsk salt

·         50 gram grovt hackad sötmandel

·         4 ½ dl dinkelsikt

·         4 dl grovt rågmjöl

 

1.      Värm mjölken till 37 grader och häll i en skål. Tillsätt saffran och smula ner jästen. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt ägg, honung, salt och mandel. Arbeta in mjölet och låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.

2.      Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 4 bitar och rulla till längder, lika långa som plåtens kortsida. Lägg 2 längder på varje plåt och platta till dem med ett lätt tryck, jäs i ytterligare 20 minuter.

3.      Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt längderna kallna helt och skär sedan upp dem i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Grädda i ytterligare 5 minuter i 250 grader.

4.      Ta ut plåtarna och minska värmen till 100 grader. Låt skorporna eftertorka i ugnen i cirka 2 timmar. Ha gärna ugnsluckan på glänt. Man kan sätta in flera plåtar samtidigt. Förvara i en burk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0