SAFFRANSSKORPOR
CIRKA 40 STYCKEN
· 2 ½ dl mjölk
· 1 kuvert saffran, ½ gram
· 25 gram jäst
· 2 ägg
· 3 msk honung
· ½ tsk salt
· 50 gram grovt hackad sötmandel
· 4 ½ dl dinkelsikt
· 4 dl grovt rågmjöl
1. Värm mjölken till 37 grader och häll i en skål. Tillsätt saffran och smula ner jästen. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt ägg, honung, salt och mandel. Arbeta in mjölet och låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
2. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 4 bitar och rulla till längder, lika långa som plåtens kortsida. Lägg 2 längder på varje plåt och platta till dem med ett lätt tryck, jäs i ytterligare 20 minuter.
3. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt längderna kallna helt och skär sedan upp dem i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Grädda i ytterligare 5 minuter i 250 grader.
4. Ta ut plåtarna och minska värmen till 100 grader. Låt skorporna eftertorka i ugnen i cirka 2 timmar. Ha gärna ugnsluckan på glänt. Man kan sätta in flera plåtar samtidigt. Förvara i en burk.