SAFFRANSSKORPOR MED MANDEL OCH CLEMENTINMASCARPONE
· 100 gram skållad skalad sötmandel
· 100 gram smör eller margarin
· ¾ dl råsocker
· ½ dl socker
· 2 ägg
· ½ gram saffran
· 4 ½ dl vetemjöl
· 2 tsk bakpulver
· 1 ½ msk vaniljsocker
· 3 clementiner
· 250 gram mascarpone
· 2 msk florsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rosta mandeln i en torr het stekpanna. Låt kallna.
3. Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.
4. Stöt saffran med 1 tsk socker i en mortel, blanda med 1 msk hett vatten och vänd ner i äggblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen och mandeln och arbeta ihop till en deg.
5. Dela degen i 5 lika stora delar. Rulla ut varje del till en längd cirka 35 centimeter. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper, platta till dem med handflatan.
6. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader.
7. Skär varje längd i cirka 15 sneda bitar medan de är varma. Lägg dem på plåtar med snittytan uppåt och torka i cirka 40 minuter.
8. Skala och skär clementinklyftorna i halvor.
9. Blanda mascarpone med florsocker, vänd ner clementinerna.
10. Bred clementinmascarpone på skorporna.