SAFFRANSDOFTANDE FISKGRYTA
Grytan kan förberedas fram till punkt 6. Koka i så fall upp grytan vid serveringen, dra kastrullen från värmen och lägg ner fisken, som tillagas på eftervärmen under lock.
4 PERSONER
· 300 gram skinn- och benfri laxfilé
· 300 gram skinn- och benfri vit fiskfilé, t.ex. torsk, gös eller sej
· 200 gram skalade räkor
· 8 potatisar (cirka 600 gram)
· 2 morötter
· 1 fänkål (cirka 250 gram)
· 1 purjolök (cirka 200 gram)
· 3 vitlöksklyftor
· 1 påse saffran (1/2 gram)
· 2 msk puré
· 1 burk körsbärstomater (400 gram)
· 3 dl torrt vitt vin
· 2 dl vatten
· 1 msk koncentrerad kycklingfond
· 1 tsk torkad timjan
· Dillvippor till garnering
· Olivolja
· Salt, nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och skär potatis och morötter i centimeterstora bitar. Ansa och skär fänkål och purjolök i strimlor. Skala och finhacka vitlöken.
2. Fräs vitlök och purjolök 2 – 3 minuter i 3 msk olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs ytterligare 1 minut.
3. Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.
4. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med 1 ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.
5. Låt småkoka under lock cirka 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka.
6. Skär fisken i 2 – 3 centimeter stora bitar. Lägg i grytan och ta från värmen. Låt stå med lock cirka 8 minuter, tills fisken är klar.
7. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dillvippa och servera med gratinerat bröd och en klick basilikacréme.