SAFFRANSDOFTANDE FISKGRYTA

Grytan kan förberedas fram till punkt 6. Koka i så fall upp grytan vid serveringen, dra kastrullen från värmen och lägg ner fisken, som tillagas på eftervärmen under lock.

4 PERSONER

·         300 gram skinn- och benfri laxfilé

·         300 gram skinn- och benfri vit fiskfilé, t.ex. torsk, gös eller sej

·         200 gram skalade räkor

·         8 potatisar (cirka 600 gram)

·         2 morötter

·         1 fänkål (cirka 250 gram)

·         1 purjolök (cirka 200 gram)

·         3 vitlöksklyftor

·         1 påse saffran (1/2 gram)

·         2 msk puré

·         1 burk körsbärstomater (400 gram)

·         3 dl torrt vitt vin

·         2 dl vatten

·         1 msk koncentrerad kycklingfond

·         1 tsk torkad timjan

·         Dillvippor till garnering

·         Olivolja

·         Salt, nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

1.      Skala och skär potatis och morötter i centimeterstora bitar. Ansa och skär fänkål och purjolök i strimlor. Skala och finhacka vitlöken.

2.      Fräs vitlök och purjolök 2 – 3 minuter i 3 msk olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs ytterligare 1 minut.

3.      Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.

4.      Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med 1 ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.

5.      Låt småkoka under lock cirka 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka.

6.      Skär fisken i 2 – 3 centimeter stora bitar. Lägg i grytan och ta från värmen. Låt stå med lock cirka 8 minuter, tills fisken är klar.

7.      Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dillvippa och servera med gratinerat bröd och en klick basilikacréme.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0