SAFFRANSCHEESECAKE
BOTTEN:
· 150 gram pepparkaka, cirka 15 stycken
· 60 gram smör
FÖRSTA FYLLNINGEN:
· 400 gram philadelphiaost
· 3 ägg
· 1,5 dl socker
· 1 kuvert saffran (1/2 gram)
· 1 citron, finrivet skal, bara det gula
ÖVERSTA LAGRET:
· 400 gram (4 dl) créme fraiche
· 1 msk äkta vaniljsocker
DEKORATION:
· Färska halverade passionsfrukter och färska fikon
1. Mixa pepparkakorna till smulor. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.
2. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en pajform och tryck ut smulorna till ett jämnt lager. Förgrädda i ugn, 5 – 7 minuter, 200 grader. Låt svalna.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt rivet citronskal och saffran.
4. Blanda ner philadelphiaosten och rör till en jämn smet. Låt smeten dra i 15 minuter, så att saffranssmaken mognar.
5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i 180 grader tills fyllningen har stelnat, cirka 30 – 40 minuter. Låt kakan svalna ordentligt.
6. Rör ihop créme fraiche och vaniljsocker. Bred över kakan. Grädda i 6 – 7 minuter i 180 grader tills ytan stelnar något. Låt svalna
7. Dekorera kakan precis före servering med fikon och passionsfrukter.