SAFFRANSBULLAR MED VANILJ

45 STYCKEN

·         50 gram färsk jäst

·         150 gram smör eller margarin

·         1 – 2 påsar saffran á 0,5 gram

·         5 dl mjölk

·         250 gram kvarg/kesella 10 %

·         1 ½ dl strösocker

·         1 ägg

·         ½ tsk salt

·         15 – 17 dl vetemjöl

FYLLNING:

·         200 gram smör eller margarin

·         1 ½ dl strösocker

·         3 – 4 tsk vaniljsocker

TILL PENSLING:

·         Ägg

·         Pärlsocker

 

1.      Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli cirka 37 grader.

2.      Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30 – 45 minuter.

3.      FYLLNING: Rör matfettet, socker och vaniljsockret smidigt.

4.      Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med resten av mjölet och dela den i 2 delar.

5.      Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka cirka 25 x 60 centimeter. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär cirka 2 – 3 centimeter breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

6.      Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.

7.      Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

 

GOTT! Blanda gärna i stött kardemumma i fyllningen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0