SAFFRANSBRÖD MED KESELLA

·         50 gram jäst

·         150 gram smör eller margarin

·         5 dl mjölk

·         1 gram saffran

·         250 gram kesella/kvarg 1 %

·         ½ tsk salt

·         2 dl socker

·         1 ägg

·         1 ½ dl russin

·         16 dl vetemjöl

·         1 ägg till pensling

 

1.      Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, cirka 37 grader. Blanda ner stött saffran i degspadet.

2.      Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och kesella, salt, socker och ägg. Rör tills det har löst upp sig. Blanda i russin.

3.      Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45 – 60 minuter.

4.      Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på ett lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30 – 45 minuter.

5.      Pensla dem med ägg.

6.      Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8 – 10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200 – 225 grader, 15 – 20 minuter.

 

Frys de som inte går åt och ta fram vartefter de ska ätas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0