SAFFRANSBRÖD MED KESELLA
· 50 gram jäst
· 150 gram smör eller margarin
· 5 dl mjölk
· 1 gram saffran
· 250 gram kesella/kvarg 1 %
· ½ tsk salt
· 2 dl socker
· 1 ägg
· 1 ½ dl russin
· 16 dl vetemjöl
· 1 ägg till pensling
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, cirka 37 grader. Blanda ner stött saffran i degspadet.
2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och kesella, salt, socker och ägg. Rör tills det har löst upp sig. Blanda i russin.
3. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45 – 60 minuter.
4. Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på ett lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30 – 45 minuter.
5. Pensla dem med ägg.
6. Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8 – 10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200 – 225 grader, 15 – 20 minuter.
Frys de som inte går åt och ta fram vartefter de ska ätas.