RÖDING MED HOLLANDAISESÅS OCH ROTSELLERIKRÄM

·         4 rödingfiléer

·         1 huvud rotselleri

·         5 – 7 dl mjölk

·         1 lagerblad

·         1 gurka

·         1 knippe dill

·         Salt

·         Olivolja

 

1.      Sätt ugnen på 140 grader.

2.      Skala och skär rotsellerin i små jämnstora bitar. Lägg i en kastrull med lagerblad och täck med mjölk. Koka under omrörning tills rotsellerin är mjuk igenom.

3.      Häll av sellerin från mjölken men spara 1 – 2 dl. Mixa slät med hjälp av mjölken.

4.      Häll upp krämen i en kastrull och smaka av med salt.

5.      Salta och olja in rödingfiléerna med olivolja och lägg i en ugnsfast form.

6.      Stek rödingen i ugnen i 12 – 15 minuter ned skinnsidan uppåt.

7.      Skala och tärna gurkan i centimeterstora kuber och blanda med hackad dill och 1 msk olivolja.

8.      Ta ut rödingfilén ur ugnen, dra av skinnet och toppa med gurkblandningen. Servera med rotsellerikrämen och hollandaisesås (se recept nedan).

 

 

HOLLANDAISESÅS

 

·         5 äggulor

·         3 msk champagnevinäger

·         1 citron

·         5 dl skirat smör

 

 

1.      Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Ställ en bunke som passar över kastrullen så det blir ett vattenbad. Lägg äggulor, champagnevinäger och en nypa salt i bunken.

2.      Vispa så det blir en luftig kräm av äggen.

3.      Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner det varma skirade smöret med en försiktig stråle så det blir en majonnäsliknande konsistens.

4.      Smaka av med salt och champagnevinäger.

 

 

RÖDING. Om hollandaisen skulle spricka så börja bara om i en ny bunke med 1 äggula, 1 tsk vinäger, 1 msk grädde och vispa varm över vattenbadet och slå i den spruckna hollandaisen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0